Getoströdbetor

Smakigt getoströdbetor som tillbehör.

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • några kvistar timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk matolja
  • ca 100 getost (chèvre) av en stor stång

Tillredning

  1. Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka i saltat vatten (ca 1 tsk salt/1 l vatten). Koktiden är grovt 45 minuter och beror på hur stora rödbetorna är. Prova med en sticka eller gaffel.
  2. Häll av kokvattnet. Skala och klyfta rödbetorna som heta. Lägg klyftorna i en ugnsfast form. Strö timjan och salt på ytan. Ringla olja och honung över rödbetorna.
  3. Smula getost på ytan. Grädda ca 15 minuter på övre falsen i 200-gradig ugn, eller tills osten har tagit lite färg.

Tips
En vegetarisk huvudrätt kan bestå av getoströdbetorna och svamprisotto, som då har gjorts utan bacon. Köttet kan ersättas med till exempel rökt tofu.