Tillbaka
Recept

Gåvotips: Glöggranola

Gåvotips: Glöggranola

2 hrs
6 personer
2 hrs
6 personer

Minska matsvinnet och laga en granola av överblivna glöggingredienser. En glöggranola med juliga smaker i fin förpackning passar utmärkt som julgåva.

Ingredienser
  • 4 dl stora glutenfria havregryn

  • 3 msk linfrön

  • 2 tsk malen glöggkrydda (ELLER ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, ½ tsk pomeransskal, ¼ tsk kardemumma, ¼ tsk nejlika)

  • ½ dl farinsocker

  • ½ tsk salt

  • 2 dl glöggkoncentrat

  • ½ dl rybsolja

  • 1 dl zucchinifrön

  • 1 dl mandelspån

  • 1 dl russin eller torkade tranbär

  • 1 dl skalade och osaltade pistagenötter

Tillredning
  1. Blanda ihop havregryn, linfrön, glöggkrydda, farinsocker och salt. Tillsätt glöggkoncentrat och olja. Rör om och låt blandningen svälla i 30 minuter tills vätskan har absorberats.

  2. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut blandningen jämnt på bakplåtspappret. Värm ugnen till 200 grader och grädda blandningen i ugn i cirka 20 minuter. Rör om och lägg till zucchinifrön och mandelspån på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda blandningen i ytterligare 50 minuter. Rör om emellanåt.

  3. När den ugnsrostade granolan har fått en vacker färg är det dags att ta ut den ur ugnen. Strö ännu över russin och torkade tranbär, låt sedan granolan svalna. Tillsätt också pistagenötter.

  4. Lägg den färdiga granolan i burk så fort den har svalnat.


Tips: Lägg glöggranolan i glasburkar, dekorera dem och ge bort till värdpar eller vänner som julgåva.

Tips: Halvätna påsar med blandade frön och nötter kan du också använda i din granola!

Tips: Du kan också koka vanlig glögg och använda den i stället för glöggkoncentrat. Häll en liter glögg i en kastrull och låt koka tills bara 2 dl återstår.