Festsäsongens läckraste chokladkaka bjuder på dadel, kaffe, saltstänkt tjinuski samt syrligt och gräddigt kvargskum.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Jultidens vackraste tårta glöder i julens färger och inleder glöggsäsongen. Den underbara blanka tårtytan får sin smak av glögg och rimmar perfekt med den sammetslena fyllningen.
En glöggcocktail rimmar perfekt till glöggtårtan: slå 3 cl glöggkoncentrat i botten på ett skumpaglas. Fyll glaset med mousserande vin. Dekorera med apelsinskalstrimlor, tryck gärna in några hela nejlikor i skalet. Halvtorrt mousserande rosévin lämpar sig också utmärkt till kakan. Portvin gillar också julens alla kryddor – man kan med fördel välja en lättare Ruby eller trendig rosé.
Botten:
150 g pepparkakor
50 g smör
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 g smaksatt kvarg (plommon-kanel)
100 g naturell färskost
1 dl pudersocker
2 msk rivet apelsinskal (ekologiskt)
2 msk apelsinsaft
2 dl glögg eller 1 1/2 dl glöggkoncentrat + 1/2 dl vatten
blommor, kolagodis, strössel
Smula pepparkakorna. Smält smöret och blanda det med pepparkakskrosset. Använd en kakform med löstagbar botten (diam. 18–20 cm), fodra formen med bakplåtspapper och bred ut pepparkaksblandingen.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till skum och blanda ner skummet i kvargen. Rör ner färskosten och pudersockret. Krydda med rivet apelsinskal.
Hetta upp apelsinsaften till kokpunkten, kläm vattnet ur gelatinbladen och smält gelatinet i saften. Häll blandningen som ett tunt band i grädd- och kvargskummet samtidigt som du vispar hårt. Slå fyllningen på pepparkaksbotten. Jämna ut ytan och täck med plastfilm. Låt stelna i kylskåp i 3–4 timmar.
Mjuka upp gelatinet i kallt vatten. Ifall du använder glöggkoncentrat, blanda först koncentratet med vatten. Koka upp 1/2 dl glögg. Smält gelatinet i den heta glöggen. Tillsätt resten av glöggen. När fyllningen stelnat, häll geléblandningen över ytan och ställ kakan åter kallt i cirka en timme.
Dekorera med vita blommor, kolakarameller och strössel.