Av öl och bovetemjöl gör du en syrlig blinipannkaka som är magrare och betydligt mer lättlagad än sin stekta släkting. Anrättningen får smak och sting av pepparotssmetana.
Se recept >
Ett ögonblick…
Glutenfri ugnspannkaka kan gärna serveras med sylt, men den kan också dukas till lunch med varm köttfärssås.
Lager lämpar sig ypperligt till saltiga pannkakor – välj enligt egen smak antingen en fräsch och maltig ljus lager eller en mjuk och aromrik mörk. Bland vinerna rimmar mjuka och fruktiga, medelfylliga rödviner eller friska och fruktiga, halvtorra vita viner mycket bra med denna okomplicerade men läckra rätt.
Dyk in i dessertvinernas värld, när du ska välja en dryck till söta pannkakor. Ett kylskåpskallt mousserande eller bubblande muscatvin blir ett fungerande par till luftig vispgrädde. Dessa viner fräschar också upp en dessert som sötats med sylt eller lönnsirap.
2 ägg
0,5 liter mjölk
1 tsk salt
3 dl glutenfri mjölblandning
0,5 tsk bakpulver
en skvätt matolja eller smält smör
Köttfärsfyllning till pannkaka
300–400 g köttfärs
en stor lök finhackad
en skivad vitlöksklyfta
1 dl gräddfil
2–3 msk tomatpuré
en tärnad saltgurka
en halv paprika tärnad
salt, peppar, timjan
Stek först pannkakan: Vispa äggen en stund. Rör i mjölk, mjöl-bakpulverblandningen samt salt och fett. Blanda till en jämn smet. Skydda plåten med bakplåtspapper och häll smeten på plåten.
Stek i 225 °C i cirka 15–20 minuter tills ytan är vackert brun.
Tillred köttfärssåsen när pannkakan står i ugnen: Bryn köttfärs och lök i stekpanna, tillsätt tomatpuré, gräddfil och övriga ingredienser samt kryddor. Låt småkoka en stund.
Bred ut köttfärsen het på pannkakan och rulla ihop som en rulltårta.
Tips: Vill du att pannkakorna ska vara söta, tillsätt då 2 matskedar socker i smeten. Äkta vaniljsmak får du när du klyver en vaniljstång och skrapar i fröna i smeten. Servera sylt eller bär och vispgrädde till den varma ugnspannkakan.