Glutenfri ugnspannkaka

Glutenfri ugnspannkaka kan gärna serveras med sylt, men den kan också dukas till lunch med varm köttfärssås.

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 0,5 liter mjölk

  • 1 tsk salt

  • 3 dl glutenfri mjölblandning

  • 0,5 tsk bakpulver

  • en skvätt matolja eller smält smör

Köttfärsfyllning till pannkaka

  • 300–400 g köttfärs

  • en stor lök finhackad

  • en skivad vitlöksklyfta

  • 1 dl gräddfil

  • 2–3 msk tomatpuré

  • en tärnad saltgurka

  • en halv paprika tärnad

  • salt, peppar, timjan

Tillredning

  1. Stek först pannkakan: Vispa äggen en stund. Rör i mjölk, mjöl-bakpulverblandningen samt salt och fett. Blanda till en jämn smet. Skydda plåten med bakplåtspapper och häll smeten på plåten.

  2. Stek i 225 °C i cirka 15–20 minuter tills ytan är vackert brun.

  3. Tillred köttfärssåsen när pannkakan står i ugnen: Bryn köttfärs och lök i stekpanna, tillsätt tomatpuré, gräddfil och övriga ingredienser samt kryddor. Låt småkoka en stund.

  4. Bred ut köttfärsen het på pannkakan och rulla ihop som en rulltårta.


Tips: Vill du att pannkakorna ska vara söta, tillsätt då 2 matskedar socker i smeten. Äkta vaniljsmak får du när du klyver en vaniljstång och skrapar i fröna i smeten. Servera sylt eller bär och vispgrädde till den varma ugnspannkakan.

Dryckesförslag
Glutenfri ugnspannkaka

Lager lämpar sig ypperligt till saltiga pannkakor – välj enligt egen smak antingen en fräsch och maltig ljus lager eller en mjuk och aromrik mörk. Bland vinerna rimmar mjuka och fruktiga, medelfylliga rödviner eller friska och fruktiga, halvtorra vita viner mycket bra med denna okomplicerade men läckra rätt.

Dyk in i dessertvinernas värld, när du ska välja en dryck till söta pannkakor. Ett kylskåpskallt mousserande eller bubblande muscatvin blir ett fungerande par till luftig vispgrädde. Dessa viner fräschar också upp en dessert som sötats med sylt eller lönnsirap.