Gochujang-gris

Trendigt griskött kryddat med chilipasta gochujang är en viktig del av koreansk bibimbap.

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk riven ingefära

  • 1 msk soja

  • 2 msk mirin-risvin

  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)

  • 2 msk rybsolja

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 innerfilé av gris (fläsk)

Tillredning

  1. Skala och skiva vitlöken. Förena vitlöken, ingefäran, sojan, mirin och chilipastan. Tillsätt olja och peppar. Låt köttet dra i marinaden över natten.

  2. För in stektermometern i filéns tjockaste del. Stek i ugn (+ 175 °C) cirka 30 minuter tills termometern visar + 70 °C. Låt filén vila cirka 10 minuter i foliepapper och skär den sedan i skivor.

  3. Servera i koreansk pyttipanna bibimbap.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström

Dryckesförslag
Gochujang-gris

Rödvin av smaktypen bärigt & friskt balanserar upp den sötaktiga eldigheten hos chilipastan gochujang. Lätt avkyld gamay från Beaujolais och chilensk pinot noir är utmärka val till det välsmakande grisköttet.