Gös à la Caj

Tillaga läcker ugnsgös enligt fotograf Caj Bremers recept.

Ingredienser

  • 1 medelstor pinfärsk gös

  • skorpmjöl

  • smör

  • färdig fiskbuljong

  • grädde

  • purjolök

  • en nypa salt

  • en nypa peppar

Tillredning

Tillaga enligt Caj Bremers anvisningar:

”Rensa och fjälla gösen. Gnid in fisken invändigt och utvändigt med salt och peppar. Lägg fisken i en ugnsform med ryggen uppåt. Strö skorpmjöl och lägg smörklickar på fiskens rygg. Slå fiskbuljong i formen. Klipp ner lite purjolök i formen (om så önskas) och slå därefter grädde över fisken. Ställ formen i ugnen (+ 225 °C, 30–40 minuter). Slå på mer grädde och en blandning av fiskbuljong och vitt vin under stekningen. Anrättningen är färdig när fiskens rygg har fått en gyllenbrun ton.”

Dryckesförslag
Gös à la Caj

Vänner av syrliga viner kan välja en nyansrik och strukturerad riesling från Chile, Tyskland eller Alsace till ugnsgösen. Den som föredrar fylliga och mjuka smaker kan välja en chardonnay från Frankrike eller Chile.

För ölvänner rekommenderas en frisk och krispig pils med stor humlebeska.