Tillbaka
Recept

Gräddig laxsoppa

Gräddig laxsoppa

60 min
4 personer
60 min
4 personer

Vägen till en godare laxsoppa går via stekpannan. De stekta laxbitarna läggs i soppan först i slutet.

Dryckesförslag

En vinälskare reser med laxsoppan till Chardonnays hemtrakter i Bourgogne. Ett måttligt ekat vitt vin från Bourgogne stöttar soppans gräddighet, men ger också plats åt dess milda aromvärld.

Lämpligt öl är ett glas kall, ljus lager med kolsyra och lätt sädig maltighet som fräschar upp helheten.

Ingredienser
  • 600 g regnbågslax

  • 1 tsk salt

  • 600 g potatis (fast)

  • 1 lök

  • 1 (200 g) purjolök

  • 50 g smör

  • 1 1/2 dl vitt vin

  • 5 dl fiskbuljong (eller 5 dl vatten och 1 fiskbuljongtärning)

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk malen svartpeppar

  • 2 dl vispgrädde

  • för garnering citronskal och dill

Dillolja:

  • 1 ett knippe dill

  • 1 dl olja

  • 2 tsk citronsaft

Tillredning
  1. Ta bort skinnet av laxen och skär laxen i 12 tunna bitar. Strö salt över bitarna och ställ dem åt sidan i 30–45 minuter.

  2. Skala och skiva potatisarna. Lägg dem i kallt vatten. Dela purjolöken på längden och skölj den inuti. Finhacka löken och purjolöken. Hetta upp hälften av smöret (25 g) i en kastrull och fräs löken och purjolöken i den i fem minuter. Tillsätt den avrunna potatisen.

  3. Tillsätt vinet och koka upp. Tillsätt fiskbuljong, svartpeppar och salt. Koka i 15–20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädde och smaka av med salt.

  4. Stek laxbitarna i smör (25 g) i stekpanna på låg värme tills de har en innertemperatur på cirka 42 grader.

  5. Gör dilloljan genom att mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare.6. Fördela soppan i portionsskålar och lägg lax­bitarna ovanpå. Toppa med dill, rivet citronskal och dillolja.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström