Granatäppelris med pistaschmandlar (juvelris)

-

Ingredienser

  • 4 1/2 dl basmatiris
  • 1 (eko)apelsin
  • 80 g smör
  • 1/2 tsk saffran
  • 1 dl halvor av torkade tranbär eller lingon
  • 1 dl tärnade, torkade ekoaprikoser eller fikon
  • 1 dl hackade nötter eller mandlar, t.ex. pistaschmandlar
  • grovmalen svartpeppar ur kvarn, salt
  • fröna ur ett litet granatäpple

Tillredning

  1. Koka riset i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt det svalna till kylskåpstemperatur.
  2. Tvätta och riv apelsinskalet. Mät upp hälften av smöret i stekpanna tillsammans med saffranet. Hetta upp ca 1 minut under ihärdig omrörning. Tillsätt riset och rör om omsorgsfullt. Tillsätt tranbären, aprikoserna och pistaschmandlarna. Stek ca 5 minuter under omrörning. Krydda med svartpeppar och vid behov med salt.
  3. Sväng ner granatäppelfröna strax före serveringen.
Dryckesförslag
Granatäppelris med pistaschmandlar (juvelris)
Ett lätt eller medelfylligt rödvin ur smaktypen Bärigt & Friskt binder samman de många vinvänliga smakerna från ost till svamp och pistasch till en njutbar symfoni.

Den som föredrar öl kan prova en aromrik mörk lager eller fruktig ale.