Tillbaka
Recept

Granskottssirap

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Granskottssirap

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
10 personer
60+ min
10 personer

Sirap kokt på vårgröna granskott rimmar med pannkakor, våfflor och glass. Ju tjockare sirap du vill ha, desto längre kokar du den. Krydda gärna med vanilj eller lavendel.

Ingredienser
  • 2 l granskott

  • 2 l vatten

  • 1 kg socker

Tillredning
  1. Skölj granskotten, slå dem i en kastrull och häll vatten över. Blötlägg över en natt.

  2. Koka granskotten i blötläggningsvattnet i en timme. Sila bort granskotten och tillsätt sockret i vätskan. Låt puttra på låg värme till sirap i 2–4 timmar, rör om då och då. Ju längre du kokar desto tjockare och mörkare blir sirapen. Sirapen blir tjockare även när den svalnar.

  3. Sätt sirapen i rena burkar eller flaskor och förvara svalt.

  4. Sirapen är god till exempel i smoothies, på frukostgröten, på glass, pannkakor och crêpes.

Tips! Krydda den färdiga sirapen till exempel med vaniljsocker eller lavendelblommor. Tillsätt dem i het sirap.

Tips! Tillsätt socker cirka 700 g per en liter vätska. Mät upp blötläggningsvattnet efter kokningen. Om du vill kan du byta ut vitt socker till brunt.

Kom ihåg att man enligt allemansrätten inte får plocka granskott utan markägarens lov! Du kan samla granskott från vår till tidig sommar, på skuggiga ställen ända till midsommaren. Granskotten plockas innan barren blir mörkgröna och hårda.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen