Gratinerad getost

Enkelt är vackert! Såsom denna underabara ost, som får en slöja av honung och nötter och en snabb uppvärmning i ugnen. Osten lämpar sig utmärkt till mezebordet eller smakar gott på en smörgås.

Ingredienser

  • 200 g fetaost gjord på get- eller fårmjölk alt. halloumi

  • 0,5 tsk mald svartpeppar

  • 0,5 tsk paprikapulver

  • 0,5 tsk torkad mynta

  • 3 msk hackade val- eller pistaschnötter

  • 1 tsk flytande honung

Tillredning

  1. Lägg osten i en liten ugnsform. Strö kryddorna och nötterna på osten. Häll därefter honungen över osten.

  2. Gratinera osten några minuter högst upp i ugnen (250 °C) tills den blir varm och får färg.

  3. Servera omgående med pita- eller lantbröd.

Dryckesförslag
Gratinerad getost

Till en mezemåltid kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland. Sauvignon blanc-vinerna rimmar utmärkt med rätternas citrusaromer och getostens aromatiska syrlighet.

Andra alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.