Tillbaka
Recept

Gravad lax

Glutenfri
Laktosfri

Gravad lax

Glutenfri
Laktosfri
4 hrs+
12 personer
4 hrs+
12 personer

Det är enkelt att grava lax, bara du kommer ihåg att laga den 1–2 dygn innan servering.

Dryckesförslag

Gravad lax har en saltig, känslig smak som kompletteras väl av ett fruktigt vitt vin. Gillar du klassiker så väljer du tysk riesling, känner du dig redo att prova något nytt rekommenderar vi det friska, aromatiska vinet Albariño från Spanien. Båda vinerna innehåller tillräckligt med syra för att mjuka upp fiskens sälta. Smaktyp: Nyanserat & strukturerat.

Alkoholfria alternativ finns också!

Ingredienser
  • 800 g laxfilé (benfri)

  • 2 msk grovt havssalt

  • 1 tsk socker

  • 5 stjälkar färsk dill

Tillredning
  1. Torka av laxen med hushållspapper. Avlägsna eventuella ben och fenor.

  2. Blanda salt och socker. Sätt en stor bit bakplåtspapper på bordet, och strö lite av saltblandningen över pappret. Lägg laxfilén på det saltade bakplåtspappret med skinnsidan neråt. Strö resten av saltblandningen på laxens köttsida. Placera dillstjälkarna överst.

  3. Rulla in fisken i bakplåtspapper och sätt in rullen i en plastpåse. Placera en lätt vikt ovanpå fiskpaketet och ställ in den i kylskåpet. Låt den gravas där i 1–2 dygn. Torka av laxens yta. Använd en vass filékniv när du sedan skär laxen i tunna, skinnfria skivor.


Förslag på kryddning till gravad lax:

Äppel-ingefärsgravad lax: Tillred den gravade laxen enligt receptet, men skippa dillstjälkarna på laxens yta. Lägg i stället 1 msk färsk riven ingefära och skivor av ett äpple på fisken. Packa fisken tätt i bakplåtspappret och låt fisken samla smak enligt anvisningarna.

Apelsin-rosépepparlax: Tillred den gravade laxen enligt receptet, men skippa dillstjälkarna på laxens yta. Lägg i stället 2 tsk lätt krossad rosépeppar och skivor av en ekologisk apelsin på fisken. Packa fisken tätt i bakplåtspappret och låt fisken samla smak enligt anvisningarna.

Pepparrots-citronlax: Tillred den gravade laxen enligt receptet, men skippa dillstjälkarna på laxens yta. Lägg i stället 1 msk riven pepparrot och 2 tsk rivet citronskal på fisken. Använd skal av en ekologisk citron. Packa fisken tätt i bakplåtspappret och låt fisken samla smak enligt anvisningarna.