Tillbaka
Recept

Green goddess-soppa

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Green goddess-soppa

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
30 min
6 personer
30 min
6 personer

Den här pigga gröna och krämiga soppan inspirerad av Green Goddess-salladen gör du av skördesäsongens gröna grönsaker, som purjolök och fänkål.

Dryckesförslag

Österrikisk Grüner Veltliner älskar smaken av gröna grön­saker! Den mastiga soppan lättas upp av den friska syran i det vita vinet, och druvans karakteristiska smak av grön paprika är en läcker kombination med selleri och fänkål.

Ingredienser
  • 1 (250 g) liten purjolök

  • 1 (250 g) fänkål

  • 3 stjälkar bladselleri

  • 3 potatisar (mjölig sort)

  • 5 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 1 msk spiskummin

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar

  • 1,2 l vatten

  • 2 grönsaksbuljongtärningar

  • 100 g grönkål

  • 200 g ärter (färska eller djupfrysta)

  • 50 g spenat

 

Till servering:

  • 1 dl kokosgrädde

  • 1/2 kruka bladpersilja

  • 2 msk skalade osaltade pistaschnötter

 

Tillredning
  1. Klyv, skölj och skär purjon i bitar. Skär bort den hårda stammen från fänkålen. Finhacka fänkålen och selleristjälkarna. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

  2. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs grönsakerna i den en stund. Tillsätt spiskummin, salt och svartpeppar. Fräs ytterligare en stund. Tillsätt vatten och grönsaksbuljongtärningar. Låt koka i tio minuter.

  3. Ta bort den hårda stjälken från grönkålen och riv bladen i små bitar. Tillsätt ärter, grönkål och spenat i kastrullen. Koka upp soppan snabbt och purea den med stavmixer. Om du vill att soppan ska bli sammetslen kan du köra den i en matberedare.

  4. Portionera soppan på tallrikar och dekorera med kokosgrädde, bladpersilja och krossade pistagenötter.

Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström