Grekisk bönsoppa

Den här soppan sitter fint också i en vegetarisk diet.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 1 stjälk bladselleri
  • 4 msk rybs- eller olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk socker
  • ca 4 dl kokta vita bönor
  • svartpeppar ur kvarn, (salt)
  • 2 msk färska finklippta örter, t.ex. oregano och bladpersilja

Till servering
  • 200 g fetaost
  • 2 dl urkärnade kalamataoliver
  • några kvistar oregano

Tillredning

  1. Skala och hacka löken, skala och tärna moroten och skiva selleristjälken. Fräs allt några minuter i olja i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare en stund under omrörning.
  2. Tillsätt grönsaksbuljongen och sockret och ge blandningen ett uppkok. Lägg på locket och låt småputtra på medelvärme ca 20 minuter eller tills grön- och rotsakerna är mjuka.
  3. Häll i bönorna. Purea soppan med stavmixer. Värm upp den på nytt. Krydda vid behov med salt, peppar och örter.
  4. Smula en del av fetan i soppan och rör om väl. Lägg i resten av fetan samt oliverna och örterna strax innan du serverar soppan.
Dryckesförslag
Grekisk bönsoppa

Ett friskt och fruktigt eller mjukt och lätt vitvin, eller en fruktig och nyanserad ale.