Tillbaka
Recept

Grekisk linssoppa

Glutenfri
Vegan

Grekisk linssoppa

Glutenfri
Vegan
1 hrs 30 min
8 personer
1 hrs 30 min
8 personer

Grekisk linssoppa är Baba Lybecks favoritrecept. Hemligheten bakom dess goda smak ligger i den generösa mängden olivolja och den långa koktiden.

Dryckesförslag

Xinomavro sägs vara Greklands egen Nebbiolo. Viner gjorda av druvan har delikata nyanser och utvecklas fint med åldern. Deras djupa aromvärld återspeglar fint lins­soppans örtiga medelhavssmaker.

Ingredienser
  • 5 dl (400 g) gröna linser (torkade

  • 1 stor lök

  • 4–6 vitlöksklyftor

  • 3 dl olivolja

  • 2 msk tomatpuré

  • 1–2 lagerblad

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk oregano

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 1/2 l vatten

  • 400 g krossade tomater

  • 2 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1–2 msk äppelvinäger


Till servering:

  • 200 g havrefraîche

  • 1 dl färsk persilja

 

Tillredning
  1. Skölj linserna och koka upp dem i rikligt med vatten. Låt dem rinna av i ett durkslag.

  2. Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt lök, tomatpuré och torra kryddor. Låt fräsa en stund.

  3. Lägg tillbaka linserna i kastrullen. Tillsätt vattnet.

  4. Koka i cirka en timme. Tillsätt krossade tomater, salt och svartpeppar. Fortsätt koka, åtminstone 20 minuter.

  5. Tillsätt slutligen äppelcidervinägern antingen i grytan eller på tallriken efter smak. Dekorera portionerna med havrefraîche och hackad persilja.

Obs! Du läste helt rätt, det ska faktiskt vara 3 dl olivolja i soppan. Det ger soppan en riktigt mjuk smak.

Recept Baba Lybeck