Grekiska fiskknyten

Ifall du tycker fisk är svårlagad och ifall du har tröttnat på lax, kan du ta upp sikknytena på menyn. Inbäddat i bakplåtspapper kokar fisken i sin egen fukt i sällskap med fetaosten, oliverna och örterna.

Ingredienser

  • 4 små, benfria sikfiléer (sammanlagt ca 600 g)
  • (finger)salt, svartpeppar ur kvarn
  • 1 liten rödlök och 2 vårlökar
  • 12 körsbärstomater
  • ca 100 g urkärnade kalamataoliver
  • 150–200 g hel fetaost (inte tärningar)
  • några kvistar oregano
  • 4 msk olivolja

Tillredning

  1. Värm upp ugnen till 225 grader. Gör fyra knyten av bakplåtspapper så här: Lägg två pappersark på varandra. Vik dubbelt. Klipp arken till halva hjärtan så att du får fyra hela hjärtan när du öppnar vikningen.
  2. Lägg en fiskbit på varje hjärthalva. Salta och peppra.
  3. Skär löken i tunntunna skivor. Klyv tomaterna. Lägg dem på fiskbitarna tillsammans med oliverna. Strö krossad feta och oregano över anrättningen och ringla olja över det hela. Slut knytena så att du vänder den fria halvan av pappershjärtat över innehållet och viker ihop kanterna omsorgsfullt. Börja vikandet uppifrån och gå vidare mot hjärtats spets.
  4. Ställ i ugnen för 15 minuter eller tills fisken är genomkokt.
  5. Servera med t.ex. kokt potatis eller en fräsch grönsallad.
 
Tips: Du kan tillsätta vitlök i tunntunna skivor för att ge knytena kraftigare smak. Också en skvätt citronsaft framhäver fisksmaken.
Dryckesförslag
Grekiska fiskknyten
Sältan i fetaosten och syran i tomaterna talar för ett vitvin ur smaktypen Friskt & fruktigt.

På ölsidan friskar humlen i pilsner upp aromerna hos oliverna och osten. Också veteöl med citrustoner går fint till fisk.