Grillad biff och chimichurri

I Argentina serveras kött ofta grillat och med grönsallad och chimichurrisås. Hösten till ära får köttet sällskap också av rostade rotsaker.

Ingredienser

  • 4 biffar (t.ex. marmorerad ytterfilé av oxe)
  • rybs- eller olivolja
  • fingersalt, svartpeppar ur kvarn

Till servering
  • chimichurri, grönsallad och rostade rotsaker


Tips:

Om du grillar biffar till ett större sällskap kan du göra så här: Grilla först köttet på båda sidor i hög värme så att ytan blir snygg. Flytta över köttet i 175-gradig ugn för ca 5 minuter så är biffarna medium. Låt biffarna dra sig ca 5 minuter under aluminiumfolie före serveringen.


Chimichurri


  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl finhackade örter, t.ex. bladpersilja, koriander och oregano
  • ca 3/4 dl olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 tsk ostkummin
  • 1/4 tsk torkad, grovmalen chili
  • 1 tsk (finger)salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1/4 tsk svartpeppar ur kvarn


Tillredning

  1. Tag ut köttet i rumsvärme väl i förväg, senast en halv timme före stekningen.
  2. Torka vid behov av köttet med hushållspapper. Pensla ytan helt lätt med olja. Salta och peppra.
  3. Stek biffarna till önskad mognadsgrad i grillen eller i en halsterpanna, 1 1/2–5 minuter på var sida.
  4. Servera med chimichurri, en grönsallad och rotsaker.

Chimichurri


  1. Skala vitlöken och lägg den i en skål med de övriga ingredienserna. Kör allt till en grov pasta med stavmixer.
  2. Tillsätt ytterligare olja om blandningen verkar för tjock.
Dryckesförslag
Grillad biff och chimichurri
Argentinska rödviner är som gjorda för biffar. Speciellt en mörk, fruktig malbec med lämpligt mycket tanniner är ett bra val. Bland Alkos smaktyper hittar du vinet i smaktypen Mustigt och syltigt.