Grillad grisfilé med ponzu

Sätt exotisk prägel på grisköttet med japansk ponzusås. Servera köttet med gomsmekande ananassalsa – en läcker korsning av sås och tilltugg – gjord på grillad frukt.

Ingredienser

  • 1 grisfilé/fläskfilé

  • 2 vitlöksklyftor 

  • 1,5 dl ponzusås (färdig eller hemlagad, recept nedan)
  • svartpeppar mald i pepparkvarn 

Ponzu:
  • 1,5 dl nypressad citronsaft

  • 1,5 dl soja

  • 4 msk risvinsvinäger

  • 3 msk finfördelad gräslök

Till serveringen:
  • chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris

Tillredning

  1. Strimla köttet. Skala och krossa vitlöken. Slå vitlöken och pepparn i ponzun. Låt köttet marineras i blandningen över natten.

  2. Torka av marinaden och trä köttet på (trä)spett. Grilla köttet under vändning.

  3. Tillred ponzu-såsen: Förena ingredienserna. Använd hälften till marinaden. Ställ resten av ponzun svalt i väntan på servering.

  4. Servera med chilimajonnäs, ananassalsa och kokt ris.

Tips! Genom att blötlägga träspetten cirka en halv timme före grillningen undviker du att de fattar eld.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna