Grillad kanelrabarber och ricotta

Den gamla minnesregeln om att man bör äta mjölkprodukter med rabarber gäller fortfarande. Rabarbern är en tacksam kompanjon till lätt sockrad mascarpone, ricotta eller lätt grillad pito- eller getost. I sommarvärmen smakar även glass utmärkt med rabarber.

Ingredienser

  • 300 g rabarber (4 medeltjocka)

  • 1,5 dl (farin-)socker

  • 2 dl vatten

  • 0,5 tsk mald ingefära

  • 0,5 tsk mald kanel

  • några kvistar mynta

Till serveringen

  • ricotta, sötad mascarpone eller festost

Tillredning

  1. Skölj rabarbern och skala den vid behov. Grilla lätt.

  2. Slå sockret, vattnet och kryddorna i en kastrull. Koka blandningen tills volymen har minskat med ungefär en tredjedel. Lägg i rabarbern och låt den koka tills den är färdig.

  3. Placera rabarbern på tallrikar och strö på myntablad. Servera med sötad mascarpone, ricotta eller grillad festost.

Dryckesförslag
Grillad kanelrabarber och ricotta

En engelsk eller fransk halvsöt cider blir ett milt komplement till den syrliga rabarbern.

Viner värda att testa är bland annat syrliga söta vita viner från nya världen på Sauvignon Blanc eller Riesling. Även tokajerns ädla aromer som kombinerar hög syra och intensiv fruktighet kan vara en förtjusande dryck till rabarber.