Den här salladen kan du tillaga till festens buffébord eller äta som välsmakande lunchsallad.
Se recept >
Ett ögonblick…
Grillad lax och kall potatissallad med fänkål, rädisa och salladslök är en oslagbar kombination.
Ett friskt veteöl och grillad eller rökt lax bildar sommarens perfekta tvåspann. Det här receptet är värt att prova speciellt med hefeweizen.
ca 800 g laxfilé
3 msk havssalt
ca 800 g färskpotatis
1 färsk fänkål
10 rädisor
4 vårlökar med skaft
1/2 dl olivolja
saften och det rivna skalet av 1 citron (gärna ekologisk)
1 tsk kumminfrön
1 msk socker
1 tsk fingersalt
0,25 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
3 msk kaprisknoppar
1 msk dijonsenap
1/4 tsk salt
1 tsk socker
2 msk äppelsaft
Bena vid behov ur filén och skär den i portionsbitar. Gnid in saltet i bitarnas yta och låt dem stå en timme. Torka av överloppssaltet med hushållspapper. Lägg bitarna på en upphettad grillhäll med skinnsidan ner.
Grilla 4–6 minuter på vardera sidan beroende på hur tjocka bitarna är.
Tvätta potatisen omsorgsfullt och koka den i saltat vatten så att de blir mjuka, men inte mer.
Medan potatisen svalnar gör du såsen genom att röra samman alla ingredienserna.
Skiva fänkålen så tunt som möjligt, t.ex. med bettet på ett rivjärn. Marinera fänkålen i dressingen i omkring en halv timme. Klyfta de avsvalnade potatisarna i fyra eller sex delar. Skiva rädisorna i tunna skivor. Hacka vårlökarna och skaften.
Sväng varsamt ner alla ingredienserna bland fänkålen och dressingen.
Rör samman alla kaprissåsens ingredienser.