Grillad sik på koreanskt vis

Sommarens läckraste grillfisk kryddas med gochujang-chilipasta, soja, rörsocker och vinäger på koreanskt vis. Marinaden gör fiskens yta lagom söt och eldig. Spenatfyllningen, som blir varm under grillningen, sätter extra piff på siken. Servera gärna grillad hjärtsallat med eldig hemmagjord kimchisås till fisken.

Ingredienser

  • 2 hela rensade och fjällade sikar

  • 1 tsk salt

  • 1 l färsk spenat

  • 1 mild chilifrukt

  • 1 citron

Marinad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 dl soja

  • 3 msk rörsocker

  • 1 msk koreansk gochujang-chilipasta

  • 2 msk vinäger

Kryddning

  • 1 röd medelstark chilifrukt

Tillbehör

  • folieark, olja

Tillredning

  1. Torka av de fjällade sikarna med hushållspapper. Snitta fisken med en vass kniv ända ner till benen. Strö salt i fisken.

  2. Skölj spenatbladen med vatten i ett durkslag. Klyv och kärna ur chilifrukten. Skölj och skiva citronen. Fyll fisken med färsk spenat, citronskivor och chili. Lägg fisken på oljesmort foliepapper.

  3. Skala och krossa vitlöksklyftorna för marinaden. Blanda vitlöken, sojan, rörsockret, chilipastan och vinägern i en skål. Pensla marinad på fisken.

  4. Grilla fisken 15–20 minuter på medelhög värme tills fenorna lossnar och köttet blir mjukt. Pensla fisken med marinad under grillningen. Vänd fisken en till två gånger under grillningen. Lägg chiliskivor på den grillade fisken. Siken kan även stekas på galler i ugn (+ 225 °C). Stektiden i ugn är cirka 20 minuter beroende på fiskens storlek.

Servera grillad hjärtsallat med kimchisås till siken.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko

Dryckesförslag
Grillad sik på koreanskt vis

Smaken hos den grillade siken med asiatisk touch förhöjs av somrigt rosévin. Servera gärna ett torrt aromatiskt och fruktigt rosévin som rimmar med den kryddiga fisken. Varför inte bjuda i ett blekt men aromrikt Chiarettovin från området kring Gardasjön i Veneto. Chiarettovinerna lämpar sig utmärkt till grillad fisk.