Grillad sparris och vattenkrassekräm

Sparris är grillsäsongens förnämsta förrätt och tillbehör. Grillning är det lättaste sättet att tillreda sparris. Smal grön sparris behöver inte ens skalas. Varför inte servera en fräsch vattenkrassekräm till läckerheten?

Ingredienser

  • 1 knippe (ca 450–500 g) färsk sparris

  • 2 msk olivolja 

  • salt 

Vattenkrassekräm: 
  • 1 förpackning eller kruka vattenkrasse

  • 1 nypa bladpersilja

  • 0,5 dl olja

  • saften från en halv citron

  • 200 g okryddad färskost

  • en nypa salt

Tillredning

  1. Skölj sparrisen omsorgsfullt. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända. Skala vid behov sparrisen uppifrån ned med en sparris- eller potatisskalare. Smal grön sparris behöver inte skalas. Pensla sparrisen med olivolja. 

  2. Grilla sparrisen cirka tre minuter per sida på medelhög värme. Grilltiden beror på sparrisens tjocklek. Låt sparrisen bli aningen knaprig. Kontrollera om sparrisen är färdig genom att föra in en sticka eller gaffel i dess tjocka ända. Smaka av med salt och servera sparrisen med fräsch vattenkrassekräm. 

  3. Vattenkrassekräm: Blanda örterna, oljan och citronsaften till en homogen kräm med en stavmixer. Tillsätt färskost och smaka av med salt.

Recept Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna
Dryckesförslag
Grillad sparris och vattenkrassekräm

Vinbärstonerna hos sauvignon blanc rimmar utmärkt med vattenkrassens ört- och peppartoner. Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils.