Grillade BBQ-räkstjärtar

Dippa BBQ-kryddade räkstjärtar i fyllig jordnötssås. Låt såsen dra i kylskåp en god stund före serveringen.

Ingredienser

  • 300 g råa skalade tiger- eller jätteräkstjärtar

  • 1 msk olja

  • 2 tsk BBQ-rub-kryddblandning

  • saften från en citron

  • grillspett

Jordnötssås:

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 dl homogent jordnötssmör

  • 1 dl kokosmjölk

  • 2 msk soja

  • 2 msk limesaft

  • 1 msk chilisås

  • 2 tsk worcestershiresås

  • socker, salt

Tillredning

  1. Börja med jordnötssåsen. Skala och riv vitlöksklyftan. Mosa alla såsingredienser i en skål med en stavmixer. Tillsätt extra vatten eller kokosmjölk om såsen är för tjock. Smaka av med socker, salt eller mera limesaft.

  2. Låt räkstjärtarna torka på hushållspapper. Rör ner BBQ-kryddblandningen i olja i en skål. Vänd räkstjärtarna i oljeblandningen och trä upp dem på spetten. Grilla spetten 3–5 minuter under vändning. Pressa citronsaft på räkorna. Dippa i jordnötssåsen och njut!

Viktigt råd till dig som grillar: Grilla räkstjärtarna endast så länge att de förlorar sin transparens. Om grilltiden är för lång förlorar stjärtarna sin saftighet.

Tips! Grilla milt eldiga pimientos de padrón-paprikor som tillbehör till räkstjärtarna.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström