Tacos fyllda med jätteräkor, Pico de Gallo-salsa av färsk tomat och sammetslen aioli med citronsmak är en upplevelse för smaklökarna – och en fröjd för ögat.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Dippa BBQ-kryddade räkstjärtar i fyllig jordnötssås. Låt såsen dra i kylskåp en god stund före serveringen.
De grillade räkstjärtarna och den sötsalta jordnötssåsen tarvar friskt vitt vin av typen friskt & fruktigt. Skänk gärna i en riesling med limetoner från Nya världen, exempelvis Chile.
300 g råa skalade tiger- eller jätteräkstjärtar
1 msk olja
2 tsk BBQ-rub-kryddblandning
saften från en citron
grillspett
Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta
1 dl homogent jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
2 msk soja
2 msk limesaft
1 msk chilisås
2 tsk worcestershiresås
socker, salt
Börja med jordnötssåsen. Skala och riv vitlöksklyftan. Mosa alla såsingredienser i en skål med en stavmixer. Tillsätt extra vatten eller kokosmjölk om såsen är för tjock. Smaka av med socker, salt eller mera limesaft.
Låt räkstjärtarna torka på hushållspapper. Rör ner BBQ-kryddblandningen i olja i en skål. Vänd räkstjärtarna i oljeblandningen och trä upp dem på spetten. Grilla spetten 3–5 minuter under vändning. Pressa citronsaft på räkorna. Dippa i jordnötssåsen och njut!
Viktigt råd till dig som grillar: Grilla räkstjärtarna endast så länge att de förlorar sin transparens. Om grilltiden är för lång förlorar stjärtarna sin saftighet.
Tips! Grilla milt eldiga pimientos de padrón-paprikor som tillbehör till räkstjärtarna.
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström