Grillade gurkbåtar

Grillad gurka överraskar med sin delikata smak. De förträffliga gurkbåtarna lämpar sig som sådana utmärkt som förrätt på ryskt vis. Ersätter du honungen med agavesirap kan även veganer äta rätten.

Ingredienser

  • 4 frilandsgurkor

  • 2 msk olja

  • 2 tsk honung (eller agavesirap)

  • 1 tsk örtblandning Provence

  • 1 tsk salt

  • 1 vitlöksklyfta

Tillredning

  1. Rör ihop kryddorna och kläm i en skalad vitlöksklyfta.

  2. Skölj, torka av och klyv frilandsgurkorna. Använd tesked och gröp ur fröerna. Smörj båtarna med kryddoljan. Låt dra en timme före du grillar.

  3. Lyft upp gurkorna på den heta grillen och grilla ränder på gurkorna i cirka 10−15 minuter vänd emellanåt. Smörj gurkorna med kryddolja. Servera rätten varm.

Tips! Severa gurkorna på ryskt vis med honung och smetana.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen