Grillade lammkotletter

Marinerad rödlök lämpar sig bra som tilltugg till torrmarinerade lammkotletter.

Ingredienser

  • 8–12 lammkotletter
Torrmarinad
  • 1 finfördelad vitlöksklyfta
  • 1 msk spiskummin
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn
  • Till stekningen
  • oliviolja

Tillredning

  1. Mixa kryddorna. Torka av kotletterna med hushållspapper. Gnid in kotletterna med kryddblandningen och låt dem dra ca en timme i rumstemperatur.

  2. Pensla kotletterna med olja och stek dem ett par minuter per sida på grill, i grillpanna eller i stekpanna. Om kotletterna är många kan de stekas i ugn (200°C, ca 15 min.). Täck de färdiga kotletterna med foliepapper och låt dem vila ca 15 min.

  3. Servera kotletterna med batata harra, marinerad lök och yoghurtdipp med gurka eller någon annan dipp.

Dryckesförslag
Grillade lammkotletter

Till grillade lamm­kotletter, marinerad lök och batata harra lämpar sig ett nyansrikt och utvecklat rödvin från Libanon, Grekland eller Israel. Ett syltigt och kryddigt rödvin från Portugal gör också lammkotletterna rättvisa.

Ölvänner kan välja en fruktig ale med relativt stor humlebeska. Ölet rimmar utmärkt med rättens kryddiga aromer.