-
Mixa kryddorna för marinaden. Torka av kotletterna med hushållspapper. Gnid in kotletterna med kryddblandningen och låt dem dra ca en timme i rumstemperatur.
-
Pensla kotletterna med olja och stek dem ett par minuter per sida på grill, i grillpanna eller i stekpanna. Om kotletterna är många kan de stekas i ugn (200°C, ca 15 min.). Täck de färdiga kotletterna med foliepapper och låt dem vila ca 15 min.
-
Servera kotletterna med batata harra, marinerad lök och yoghurtdipp med gurka eller någon annan dipp.
Tips: Du kan använda samma recept till att tillaga lammkarré. Stek vacker färg på köttet i en stekpanna. Flytta över köttet i ugnen (175 °C) och fortsätt steka köttet i cirka 20 minuter. Det bästa resultatet får du genom att använda en stektermometer. Köttet har fin rosa färg när mätaren visar 58 grader.
Batata harra eller kryddad potatis
-
Skär potatisen i tärningar eller skivor och ställ åt sidan för en stund.
-
Skala och skiva löken. Fräs löken några minuter på medelvärme. Tillsätt kryddor och stek och vänd löken en stund till.
-
Tillsätt potatis och stek tills den får en knaprig yta. Krydda blandningen med citronsaft och hackad koriander.
Marinerad rödlök
-
Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Slå löken i en skål. Koka upp ättika, socker och salt i en kastrull. Häll den heta vätskan över löken. Låt dra i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt olja. Marinera löken i cirka en halv timme, då avlägsnas lökens skarpa smak.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen