Tillbaka
Recept

Grillade lammkotletter

Glutenfri
Laktosfri

Grillade lammkotletter

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer
Marinerad rödlök lämpar sig bra som tilltugg till torrmarinerade lammkotletter.
Dryckesförslag

Till grillade lamm­kotletter, marinerad lök och batata harra lämpar sig ett nyansrikt och utvecklat rödvin från Libanon, Grekland eller Israel. Ett syltigt och kryddigt rödvin från Portugal gör också lammkotletterna rättvisa.

Ölvänner kan välja en fruktig ale med relativt stor humlebeska. Ölet rimmar utmärkt med rättens kryddiga aromer.

Ingredienser

Grillade lammkotletter

  • 8–12 lammkotletter

Torrmarinad
  • 1 finfördelad vitlöksklyfta

  • 1 msk spiskummin

  • 2 tsk mald koriander

  • 1 tsk kanel

  • 0,5 tsk mald muskot

  • 1 tsk flingsalt

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • Till stekningen: oliviolja

Batata harra eller kryddad potatis

  • 8 fasta potatisar

  • 1 liten gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1,5 dl olivolja

  • 0,25 tsk cayennepeppar

  • 0,25–0,5 tsk mald koriander

  • 0,25 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 tsk salt

  • 1 msk citronsaft

  • 1 dl finhackad färsk koriander

  • Till serveringen: vitlökskryddad majonnäs
Marinerad rödlök
  • 2 små rödlökar 

  • 0,75 dl rödvinsvinäger

  • 1 msk socker

  • 0,5 tsk gourmetsalt 

  • 0,75 dl olja

Tillredning
  1. Mixa kryddorna för marinaden. Torka av kotletterna med hushållspapper. Gnid in kotletterna med kryddblandningen och låt dem dra ca en timme i rumstemperatur.

  2. Pensla kotletterna med olja och stek dem ett par minuter per sida på grill, i grillpanna eller i stekpanna. Om kotletterna är många kan de stekas i ugn (200°C, ca 15 min.). Täck de färdiga kotletterna med foliepapper och låt dem vila ca 15 min.

  3. Servera kotletterna med batata harra, marinerad lök och yoghurtdipp med gurka eller någon annan dipp.

Tips: Du kan använda samma recept till att tillaga lammkarré. Stek vacker färg på köttet i en stekpanna. Flytta över köttet i ugnen (175 °C) och fortsätt steka köttet i cirka 20 minuter. Det bästa resultatet får du genom att använda en stektermometer. Köttet har fin rosa färg när mätaren visar 58 grader.

Batata harra eller kryddad potatis

  1. Skär potatisen i tärningar eller skivor och ställ åt sidan för en stund.

  2. Skala och skiva löken. Fräs löken några minuter på medelvärme. Tillsätt kryddor och stek och vänd löken en stund till.

  3. Tillsätt potatis och stek tills den får en knaprig yta. Krydda blandningen med citronsaft och hackad koriander.

Marinerad rödlök

  1. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Slå löken i en skål. Koka upp ättika, socker och salt i en kastrull. Häll den heta vätskan över löken. Låt dra i cirka 5 minuter. 


  2. Tillsätt olja. Marinera löken i cirka en halv timme, då avlägsnas lökens skarpa smak.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen