Tillbaka
Recept

Grillade teriyakimarinerade grönsaksspett

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Grillade teriyakimarinerade grönsaksspett

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Varför inte servera gomsmekande grillade teriyakimarinerade grönsaksspett? Trä grönsaker, svamp, mozzarella eller halloumi och körsbär på grillpinnarna. Veganer kan byta ut osten mot tofu.

Dryckesförslag

Servera gärna en mörk och maltig lager med frukttoner till teriyakispetten. Fylligt italienskt rosévin rimmar också utmärkt med de Italien- och Japaninspirerade grönsaksspetten. Den modige sköljer ner delikatessen med frisk prosecco med pärontoner.

Ingredienser
På spetten:
  • mozzarella, halloumi eller tofu

  • champinjoner

  • squash

  • körsbär

  • körsbärstomater

Marinad:
  • 1 msk soja

  • 1 msk äppelvinsvinäger 

  • 2 msk teriyakisås

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 msk lönnsirap

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • färsk basilika

Tillredning
  1. Blanda marinadingredienserna i en skål. Lägg osten och champinjonerna i marinaden. Låt dem dra i kylskåp över natten eller minst två timmar. 

  2. Hyvla squashen på längden i tunna skivor med en osthyvel. Rulla skivorna. Skölj och torka körsbären. Trä ingredienserna på grillpinnar och grilla dem 6–8 minuter. Strö basilika på spetten. 


Tips! Grillpinnar av trä bör blötläggas i kallt vatten en halv timme före användningen.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna