Grillade teriyakimarinerade grönsaksspett

Varför inte servera gomsmekande grillade teriyakimarinerade grönsaksspett? Trä grönsaker, svamp, mozzarella eller halloumi och körsbär på grillpinnarna. Veganer kan byta ut osten mot tofu.

Ingredienser

På spetten:
  • mozzarella, halloumi eller tofu

  • champinjoner

  • squash

  • körsbär

  • körsbärstomater

Marinad:
  • 1 msk soja

  • 1 msk äppelvinsvinäger 

  • 2 msk teriyakisås

  • 1/2 dl olivolja

  • 2 msk lönnsirap

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • färsk basilika

Tillredning

  1. Blanda marinadingredienserna i en skål. Lägg osten och champinjonerna i marinaden. Låt dem dra i kylskåp över natten eller minst två timmar. 

  2. Hyvla squashen på längden i tunna skivor med en osthyvel. Rulla skivorna. Skölj och torka körsbären. Trä ingredienserna på grillpinnar och grilla dem 6–8 minuter. Strö basilika på spetten. 


Tips! Grillpinnar av trä bör blötläggas i kallt vatten en halv timme före användningen.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Taina Vilkuna