Grön falafel

Konstnär Anna Retulainen rekommenderar att vi sår och odlar örter, grönsaker och andra nyttoväxter mitt bland blommorna. Grön falafel hör till Annas favoritrecept.

Ingredienser

4 portioner

  • 1 påse (200 g) frysta ärter

  • 300 g kikärter (blötlagda i 48 timmar)

  • 4–6 vitlöksklyftor

  • 1 tsk soda

  • 1 tsk korianderpulver

  • 1 tsk spiskummin (jeera)

  • 1,5 tsk sjukryddorsblandning

  • en kruka persilja

  • en kruka koriander

  • några kvistar mynta

  • saften från en halv citron

  • salt och peppar

  • sesamfröer

Tillredning

  1. Slå alla ingredienser utom sesam­fröerna i en skål och mixa dem till en homogen massa. Forma massan till klot. Tillredningen försnabbas och underlättas om kloten plattas till en aning.

  2. Panera de tillplattade kloten med sesamfröer och fritera dem i olja (cirka + 170 °C). Provfritera ett klot för att kontrollera att massan har rätt sammansättning. Tillsätt majs- eller vetemjöl som bindemedel i massan om klotet faller sönder under friteringen.

  3. Servera falafelen med exempelvis yoghurtsås och tomatsallad. Massan håller några dagar i kylskåp.

Recept Anna Retulainen, foto Roope Permanto, dryckesförslag Taina Vilkuna/Alko

Dryckesförslag
Grön falafel

Till falafel kan man med fördel servera något från den gröna färgpaletten, exempelvis portugisiskt Vinho Verde. En frisk och fruktig roséversion av samma vintyp lämpar sig också bra. Ölvännen kan välja en frisk, örtig pils till dessa små läckerheter från Mellanöstern.