Kvällsitsens trendiga läckerhet består av falafelbullar, pitabröd och feta-tzatziki.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Konstnär Anna Retulainen rekommenderar att vi sår och odlar örter, grönsaker och andra nyttoväxter mitt bland blommorna. Grön falafel hör till Annas favoritrecept.
Till falafel kan man med fördel servera något från den gröna färgpaletten, exempelvis portugisiskt Vinho Verde. En frisk och fruktig roséversion av samma vintyp lämpar sig också bra. Ölvännen kan välja en frisk, örtig pils till dessa små läckerheter från Mellanöstern.
4 portioner
1 påse (200 g) frysta ärter
300 g kikärter (blötlagda i 48 timmar)
4–6 vitlöksklyftor
1 tsk soda
1 tsk korianderpulver
1 tsk spiskummin (jeera)
1,5 tsk sjukryddorsblandning
en kruka persilja
en kruka koriander
några kvistar mynta
saften från en halv citron
salt och peppar
sesamfröer
Slå alla ingredienser utom sesamfröerna i en skål och mixa dem till en homogen massa. Forma massan till klot. Tillredningen försnabbas och underlättas om kloten plattas till en aning.
Panera de tillplattade kloten med sesamfröer och fritera dem i olja (cirka + 170 °C). Provfritera ett klot för att kontrollera att massan har rätt sammansättning. Tillsätt majs- eller vetemjöl som bindemedel i massan om klotet faller sönder under friteringen.
Servera falafelen med exempelvis yoghurtsås och tomatsallad. Massan håller några dagar i kylskåp.
Recept Anna Retulainen, foto Roope Permanto, dryckesförslag Taina Vilkuna/Alko