Tillbaka
Recept

Grönsaksfyllda dumplings

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Grönsaksfyllda dumplings

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
50 min
4 personer
50 min
4 personer

Kinesernas favoriter, dumplings, får en söt fyllning med tomater och grönsaker.

Dryckesförslag

Till dumplingsen kan du bjuda ett lätt crémant-­rosébubbel med rostad kexsmak från Alsace, som är lagom fruktigt och delikat för att matcha smakvärlden i de kinesiska knytena.

Ingredienser

1 förp. dumplingskal (djupfrysta, finns i asiatiska butiker)

Grönsaksfyllning:

  • 1/2 (350 g) kinakål1 morot1 lök

  • 2 vitlöksklyftor4 cm bit ingefära

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 msk socker

  • 1/2 tsk salt

  • 1 msk risvinäger

  • 2 msk hoisinsås

  • 1/2 kruka koriander


Sås:

  • 1/2 dl sojasås

  • 1 msk risvinäger

  • 1 msk rostad sesamolja

  • 1 tsk riven ingefära

  • 1 msk sesamfrön

Tillredning
  1. Tina dumplingskalen enligt anvisningen på förpackningen.

  2. Gör fyllningen. Skär kinakålen i tunna strimlor. Skala och riv moroten. Skala och finhacka lökarna. Skala ingefäran med hjälp av en sked och finhacka den.

  3. Stek grönsakerna i en panna med sesamolja tills de är mjuka. Tillsätt tomatpuré, socker, salt, risvinäger och hoisinsås. Låt sjuda en stund och lyft pannan från plattan. Finhacka koriandern och lägg i pannan. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur.

  4. Ta ett skal och lägg ungefär en matsked fyllning på det. Fukta kanterna lätt med vatten och tryck ihop kanterna tätt. Kläm åt med fingrarna längs kanten så att veck bildas. Fortsätt tills hela dumplingen är stängd.

  5. Värm sesamoljan i en stekpanna och stek dumplingsen i pannan på medelvärme. Tillsätt vattnet och täck med lock. Låt sjuda i 1–2 minuter. Lägg upp dumplingsen på en tallrik.

  6. Tillred såsen genom att röra ihop alla ingredienserna. Servera såsen med dumplingsen. Garnera gärna med färsk gräslök.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Anri Lindström