Tillbaka
Recept

Grönsakspytt

Glutenfri

Grönsakspytt

Glutenfri
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Ta klassikern pyttipanna till en ny nivå! Här är en lite modernare version med chilismakande gurksallad och spetsad ketchup.

Dryckesförslag

Den här moderna ­versionen av klassisk ­pyttipanna får balanserande fräschör av rikt kolsyrad alkoholfri ljus lager.

Ingredienser
  • 200 g rotselleri

  • 3 (150 g) morötter

  • 1 (200 g) palsternacka

  • 2 (200 g) polkabetor

  • 2 rödlökar1 msk olja till stekning

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk kvarnmalen svartpeppar

  • 240 g råkorv

 

Vodkaketchup:

  • 4 msk tomatpuré

  • 3 msk vodka

  • 2 msk olja

  • 2 msk socker

  • 2 msk rödvinsvinäger

 

Färsk gurksallad:

  • 1 gurka

  • 1 liten mild chili

  • 1 msk socker

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 1 kruka bladpersilja

 

Tillredning
  1. Gör först gurksalladen. Tvätta gurkan och skär den på längden i tunna skivor med osthyvel eller skalkniv. Dela chilin, avlägsna fröna och skiva den. Lägg gurkan och chiliskivorna i en skål och tillsätt socker och vitvinsvinäger. Låt stå och dra i kylskåpet. Finhacka persiljan och tillsätt den i gurksalladen strax före servering.

  2. Gör vodkaketchupen. Mät upp alla ingredienserna i en kastrull och koka i en minut. Låt svalna.

  3. Skala rotfrukterna och skär dem i rejäla bitar. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Stek rotfrukterna i en panna i olja i cirka 15–20 minuter tills de har mjuknat och ytan har fått färg.

  4. Grilla eller stek korvarna enligt anvisningen på förpackningen.

  5. Lägg först upp de stekta rotfrukterna på tallriken. Placera korven ovanpå och ringla över sås. Servera med färsk gurksallad.

Tips: När du gör ketchup själv kan du reglera mängden socker.

Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström