Gryta med kål och kantareller

Grytan på kål, sojakross och torkade kantareller är en läcker version av den välkända grytan på kål ock malet kött.

Ingredienser

  • 1 dl blötlagda torkade kantareller
  • 1/2 litet vitkålshuvud
  • 2–4 vitlöksklyftor
  • 1 lök
  • 400 g rotsaker, t.ex. palsternacka och rotselleri
  • 3 msk matolja
  • 2 dl sojakross
  • 4 dl + ca 6 dl grönsaksbuljong
  • 1 tsk torkad körvel
  • svartpeppar ur kvarn, (salt)
  • 1/4 tsk torkad chili ur kvarn
  • 1 msk sirap

Tillredning

  1. Blötlägg kantarellerna enligt instruktionerna här nedan.
  2. Strimla kålen i tunna strimlor. Skala och skiva löken och rotsakerna. Fräs löken en stund i olja i grytan. Tillsätt sojan och 4 dl grönsaksbuljong. Låt sojan mjukna enligt instruktionerna på förpackningen. Krydda med körvel, svartpeppar och chili.
  3. Tillsätt resten av grönsaksbuljongen, svampen, rotsakerna, kålen och sirapen. Låt blandningen koka upp, sänk värmen och lägg på locket. Låt småputtra omkring en halvtimme. Rör om några gånger under koket och tillsätt vid behov vätska.
  4. Smaka av och krydda eventuellt med mera svartpeppar och chili. Salta vi behov.
  5. Servera grytan med rågbröd eller annat bröd, ris eller potatis.


Så blötlägger du kantareller:

Lägg svampen i ett litet kärl och häll på så mycket vatten att svampen täcks. Blötlägg i ca 3 timmar. Då det handlar om kantareller kan du använda blöt­läggningsvattnet i grytan.

Dryckesförslag
Gryta med kål och kantareller
Friska och fruktiga vitviner fräschar upp kål- och kantarellgrytans lent söta smakvärld. Också bäriga och friska rödviner, t.ex. på druvan Pinot Noir, matchar fint med den här rätten.

På ölsidan kan man välja lager eller fruktig ale.