Gryta på innanlår med tre slags lök och rödbeta

Den mustiga köttgrytan görs på innerlår.

Ingredienser

  • 500 g innanlår (innerstek) av nöt
  • 4 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 500 g rödbetor (ca 4 st.)
  • 1 liten purjolök
  • 2 lagerblad
  • ca 3 dl köttbuljong
  • ca 100 g blåmögelost
  • 1 msk flytande honung
  • svartpeppar ur kvarn, (salt)

Till stekning
  • 2 msk blandning av smör och olja

Tillredning

  1. Skär köttet i kuber. Skala och klyfta löken och rödbetorna. Spola av purjon och skär den i breda skivor.
  2. Bryn köttet i en blandning av smör och olja i en gryta eller stekpanna. Om du delar upp köttet i några partier, så är det lättare att bryna det snyggt. Lägg det brynta köttet, grön­sakerna och lagerbladen i grytan och häll i köttbuljongen.
  3. Låt grytan småputtra ca 1 timme på spisen eller i 175-gradig ugn tills köttet är mört. Tillsätt vid behov köttbuljong.
  4. Smula osten över anrättningen. Smaksätt med honung och peppar. Smaka av och salta vid behov, men beakta att köttbuljongen och osten tillför salt.
  5. Servera grytan med bröd, potatis, ris eller en sallad.
Rödbetans sötma och blåmögelostens kraft och sälta gör grytan på innerlår till förträfflig ölmat. En mörk lager eller fruktig ale är de bästa valen.

Av rödvinerna kan man prova en pinot noir från Nya Zeeland eller Bourgogne i Frankrike. I de här vinerna kan man träffa på rödbetstoner i såväl doften som smaken.