Skärgårdslimpan får angenäm syrlighet av apelsinsaft och fräsch kryddighet av fänkolsfröer.
Se recept >
Ett ögonblick…
Klassikern grytbröd får helt ny framtoning om man river ner palsternacka i degen. Palsternackan ger brödet sötma och nöttoner. Bakning av grytbröd är lätt: degen blandas snabbt, får stiga flera timmar i rumstemperatur och knapergräddas i gryta.
7 dl vetemjöl
1 dl havreflingor
1,5 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
2 dl finriven palsternacka
3,5 dl vatten
Blanda vetemjölet, havreflingorna, saltet och torrjästen i en skål.
Riv palsternackan fint. Värm vattnet till + 42 °C. Slå vattnet och den rivna palsternackan i mjölblandningen och rör snabbt ihop tills blandningen är homogen.
Täck över skålen med en ren handduk. Lägg skålen i en plastpåse och förslut påsen. Låt degen stiga 12–18 timmar.
Strö mjöl på en bordsskiva och slå degen på skivan. Forma degen till en kula, men knåda inte. Strö vetemjöl på degen. Täck över degbollen med en duk och låt den stiga 20–30 minuter tills volymen är den dubbla. Värm upp en gjutjärnsgryta i ugnen (+ 230 °C).
Snitta degytan med en vass kniv. Ställ den heta grytan på ett underlag och lyft degkulan i grytan. Lägg på locket och grädda 30 minuter. Lyft bort locket och grädda ytterligare 15 minuter tills brödets yta är frasig och vackert brun. Stjälp det varma brödet ur grytan.
Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista