Kräftor hör de ljumma augustikvällarna till.
Se meny >
Ett ögonblick…
Den mjuka och läckra pavlovan har knaprig yta. Desserttårtan bjuder på underbar smak av ros och hallon.
Söta mousserande viner och vita dessertviner är fräscha kamrater med låg alkohol till hallonpavlovan. Även ett sött mousserande rosévin rimmar utmärkt med dessertens bäriga aromer.
Botten:
4 äggvitor
2,25 dl florsocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
några droppar ättika
Fyllning:
5 dl vispgrädde
0,5 dl florsocker (jordgubbs)
3–4 tsk rosenvatten
(röd livsmedelsfärg)
1 dl mandelflarn
1,5 dl hallonsylt
Dekorera med:
2 dl hallon
ätbara rosenblad
blommor
Värm ugnen till + 125 °C. Slå äggvitorna i en skål och skumma dem med elvisp. Tillsätt socker en matsked åt gången. Vispa blandning tills den är så stel att den hålls i upp-och-nervänd skål. Sila ner majsstärkelse och socker i blandningen. Rör ner en droppe ättika åt gången. Bygg en hög av smeten (Ø cirka 24 cm) på en ugnsplåt.
Grädda 1,5 timme. Marängtårtan är mycket mjuk inuti. Fortsätt gräddningen 15–20 minuter om du önskar fastare konsistens. Låt marängen svalna.
Vispa grädden och ställ marängen på ett serveringsfat. Bred försiktigt ut sylten ovanpå marängen och slå på vispgrädden. Toppa med hallon, mandelflarn och blommor.
TIPS! Ju högre marängtårtan är desto mjukare är innanmätet.
TIPS! Röd livsmedelsfärg gör vispgrädden grannare.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen