Vi frågade våra följare i sociala medier vilka vegetariska burgare som intresserar dem mest. En av favoriterna var palsternacka-pulled havreburgaren med en asiatisk twist.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Halloumiburgare är en utmärkt sällskapsrätt. Förbered ingredienserna och grilla hela burgaren behändigt i grill. Hummus och hallonsås ersätter fet majonnäs.
Till somrig halloumiburgare kan man skänka i friskt och fruktigt vitt vin från södra Europa. Prova gärna syrligt krispig assyrtiko från Grekland eller frisk vinho verde från Portugal. Vinho verde finns även i rosétappning.
Öl och burgare är ett klassiskt par. Frisk pils med örttoner och fruktigt ofiltrerat veteöl rimmar utmärkt med halloumiburgare.
4 hamburgerbröd
1 msk olja
250 g halloumiost (8 skivor)
1 liten zucchini
2 rödlökar
2 tomater
4 msk pesto
1 dl färdig hummus
romainesallad
rucolaskott
Sås:
100 g hallon
1 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
1 msk finhackad mynta
salt
svartpeppar
Börja med såsen. Mosa hallonen med en stavmixer, tillsätt balsamvinäger, olivolja och finhackad mynta. Krydda med salt och peppar. Låt stå och vänta.
Skiva halloumiost, zucchini, lök och tomater i drygt en centimeter tjocka skivor. Värm grillpannan tillsätt olja och stek grönsakerna vackert bruna. Stryk pesto över de grillade skivorna. Låt vänta. Grilla ränder på bägge sidorna om ostskivorna och stek tills osten blir mjuk.
Klyv och värm bröden i grillapannan utan olja. Bygg burgarna på bröden så att hummusen, sallatsbladen och rucolan hamnar underst. Placera sedan två halloumiskivor bredvid varandra ovanpå och sedan zucchinin, tomaten och rödlöken. Ringla hallonsås ovanpå och slut med brödlocket. Servera genast.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström / Alko