Se recept >
Halstrad strömming och abborre
Halstring är ett förträffligt sätt att tillaga sommarens fiskar på grillens glöd.
Ett ögonblick…
Halstring är ett förträffligt sätt att tillaga sommarens fiskar på grillens glöd.
1 kg hela strömmingar och/eller 4–8 hela abborrar beroende på storleken
havssalt i flingor
rybsolja
Rensa strömmingen genom att dra bort huvudet och inälvorna. Spola snabbt av fisken med kallt vatten. Häll lite salt inuti varje strömming. Fjälla abborrarna. Rensa dem och avlägsna gälarna. Skölj snabbt med kallt vatten och salta på insidan.
Stryk halstret med matolja så att fisken inte fastnar i hettan. Halstra fiskarna på god glöd i en öppen grill eller klotgrill på båda sidor tills de får en vacker färg. Abborrar är som regel större än strömmingar och kräver därför längre tid. Servera genast med thaivinägrett och/eller apelsin-rosmarinolja.