Halstrad strömming och abborre

Halstring är ett förträffligt sätt att tillaga sommarens fiskar på grillens glöd.

Ingredienser

  • 1 kg hela strömmingar och/eller 4–8 hela abborrar beroende på storleken
  • havssalt i flingor
  • rybsolja

Tillredning

  1. Rensa strömmingen genom att dra bort huvudet och inälvorna. Spola snabbt av fisken med kallt vatten. Häll lite salt inuti varje strömming. Fjälla abborrarna. Rensa dem och avlägsna gälarna. Skölj snabbt med kallt vatten och salta på insidan.
  2. Stryk halstret med matolja så att fisken inte fastnar i hettan. Halstra fiskarna på god glöd i en öppen grill eller klotgrill på båda sidor tills de får en vacker färg. Abborrar är som regel större än strömmingar och kräver därför längre tid. Servera genast med thaivinägrett och/eller apelsin-rosmarinolja.
Dryckesförslag
Halstrad strömming och abborre
En lämplig dryck till den feta strömmingen är en god och aromatisk pilsner. Till abborre väljer man med fördel ett fruktigt friskt veteöl med citrustoner.