Tillbaka
Recept

Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

60 min
4 personer
60 min
4 personer
-
Dryckesförslag

Servera gärna thailändskt öl eller syrligt, halvtorrt rieslingvin till fiskbiffarna.

Ingredienser
  • 500 g vitfisk (t.ex. gädda, torsk eller braxen)
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk färsk finfördelad koriander
  • saften från 0,5 limefrukt
  • 0,5 msk fisksås (eller sojasås)
  • 1 tsk sambal oelek (eller färsk finfördelad chili)
  • 1 dl rybsolja
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • en näve gröna bönor


Gurkrelish

  • saften från en limefrukt
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 färsk gurka
  • 0,5 chili
  • 1 vårlök
  • färsk koriander
  • färsk mynta
Tillredning
  1. Skär fisken i bitar. Riv ingefäran, finfördela koriandern och pressa saften ur limefrukten.
  2. Slå alla ingredienser, utom bönorna, i en mixer. Mixa en stund, men låt inte massan bli grötig.
  3. För över massan till en skål. Skär bönorna i små bitar och blanda ner dem i massan. Forma därefter massan till små biffar.
  4. Värm rybsoljan i en stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter per sida.


Gurkrelish

  1. Slå saften från limefrukten, risvinägern, vattnet, sockret och saltet i en liten kastrull. Koka bort hälften av vätskan och låt blandningen svalna.
  2. Skala och klyv gurkorna. Avlägsna fröerna med en sked och skär gurkan i rejäla bitar. Finfördela vårlöken och chilin. Blanda gurkan, vårlöken och chilin i en skål. 
  3. Finfördela koriandern och myntan.
  4. Färdigställ gurkrelishen strax före serveringen genom att röra ner ”dressingen” och de finfördelade örterna bland grönsakerna.