Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

-

Ingredienser

  • 500 g vitfisk (t.ex. gädda, torsk eller braxen)
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 2 msk färsk finfördelad koriander
  • saften från 0,5 limefrukt
  • 0,5 msk fisksås (eller sojasås)
  • 1 tsk sambal oelek (eller färsk finfördelad chili)
  • 1 dl rybsolja
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • en näve gröna bönor


Gurkrelish

  • saften från en limefrukt
  • 1 msk risvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1,5 färsk gurka
  • 0,5 chili
  • 1 vårlök
  • färsk koriander
  • färsk mynta

Tillredning

  1. Skär fisken i bitar. Riv ingefäran, finfördela koriandern och pressa saften ur limefrukten.
  2. Slå alla ingredienser, utom bönorna, i en mixer. Mixa en stund, men låt inte massan bli grötig.
  3. För över massan till en skål. Skär bönorna i små bitar och blanda ner dem i massan. Forma därefter massan till små biffar.
  4. Värm rybsoljan i en stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter per sida.


Gurkrelish

  1. Slå saften från limefrukten, risvinägern, vattnet, sockret och saltet i en liten kastrull. Koka bort hälften av vätskan och låt blandningen svalna.
  2. Skala och klyv gurkorna. Avlägsna fröerna med en sked och skär gurkan i rejäla bitar. Finfördela vårlöken och chilin. Blanda gurkan, vårlöken och chilin i en skål. 
  3. Finfördela koriandern och myntan.
  4. Färdigställ gurkrelishen strax före serveringen genom att röra ner ”dressingen” och de finfördelade örterna bland grönsakerna.
Dryckesförslag
Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

Servera gärna thailändskt öl eller syrligt, halvtorrt rieslingvin till fiskbiffarna.