Tillbaka
Recept

Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

Hanna Gullichsens thailändska fiskbiffar

60 min
4 personer
60 min
4 personer
-
Dryckesförslag

Servera gärna thailändskt öl eller syrligt, halvtorrt rieslingvin till fiskbiffarna.

Ingredienser
  • 500 g vitfisk (t.ex. gädda, torsk eller braxen)

  • 2 msk färsk riven ingefära

  • 2 msk färsk finfördelad koriander

  • saften från 0,5 limefrukt

  • 0,5 msk fisksås (eller sojasås)

  • 1 tsk sambal oelek (eller färsk finfördelad chili)

  • 1 dl rybsolja

  • 1 ägg

  • 0,5 tsk salt

  • en näve gröna bönor


Gurkrelish

  • saften från en limefrukt

  • 1 msk risvinäger

  • 3 msk vatten

  • 2 msk socker

  • 1 tsk salt

  • 1,5 färsk gurka

  • 0,5 chili

  • 1 vårlök

  • färsk koriander

  • färsk mynta

Tillredning
  1. Skär fisken i bitar. Riv ingefäran, finfördela koriandern och pressa saften ur limefrukten.

  2. Slå alla ingredienser, utom bönorna, i en mixer. Mixa en stund, men låt inte massan bli grötig.

  3. För över massan till en skål. Skär bönorna i små bitar och blanda ner dem i massan. Forma därefter massan till små biffar.

  4. Värm rybsoljan i en stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter per sida.


Gurkrelish

  1. Slå saften från limefrukten, risvinägern, vattnet, sockret och saltet i en liten kastrull. Koka bort hälften av vätskan och låt blandningen svalna.

  2. Skala och klyv gurkorna. Avlägsna fröerna med en sked och skär gurkan i rejäla bitar. Finfördela vårlöken och chilin. Blanda gurkan, vårlöken och chilin i en skål. 

  3. Finfördela koriandern och myntan.

  4. Färdigställ gurkrelishen strax före serveringen genom att röra ner ”dressingen” och de finfördelade örterna bland grönsakerna.