Ursprungligen använder man fisken red snapper i det här receptet, men rätten kan utmärkt tillredas av inhemsk abborre eller gös. Palmsocker, korianderrot, citrongräs och chili förvandlar fisken till en thailändsk smakupplevelse.
Se recept >
Ett ögonblick…
Servera gärna thailändskt öl eller syrligt, halvtorrt rieslingvin till fiskbiffarna.
500 g vitfisk (t.ex. gädda, torsk eller braxen)
2 msk färsk riven ingefära
2 msk färsk finfördelad koriander
saften från 0,5 limefrukt
0,5 msk fisksås (eller sojasås)
1 tsk sambal oelek (eller färsk finfördelad chili)
1 dl rybsolja
1 ägg
0,5 tsk salt
en näve gröna bönor
Gurkrelish
saften från en limefrukt
1 msk risvinäger
3 msk vatten
2 msk socker
1 tsk salt
1,5 färsk gurka
0,5 chili
1 vårlök
färsk koriander
färsk mynta
Skär fisken i bitar. Riv ingefäran, finfördela koriandern och pressa saften ur limefrukten.
Slå alla ingredienser, utom bönorna, i en mixer. Mixa en stund, men låt inte massan bli grötig.
För över massan till en skål. Skär bönorna i små bitar och blanda ner dem i massan. Forma därefter massan till små biffar.
Värm rybsoljan i en stekpanna och stek biffarna cirka 3 minuter per sida.
Gurkrelish
Slå saften från limefrukten, risvinägern, vattnet, sockret och saltet i en liten kastrull. Koka bort hälften av vätskan och låt blandningen svalna.
Skala och klyv gurkorna. Avlägsna fröerna med en sked och skär gurkan i rejäla bitar. Finfördela vårlöken och chilin. Blanda gurkan, vårlöken och chilin i en skål.
Finfördela koriandern och myntan.
Färdigställ gurkrelishen strax före serveringen genom att röra ner ”dressingen” och de finfördelade örterna bland grönsakerna.