Härkis-kållåda

Här möts härkis och kål i en gomsmekande kombination. Kållådan, eller kålpuddingen som man kallar den i Svergie, är en av höstens läckraste rätter - här i en vegetarisk variant.

Ingredienser

  • 2 dl långkornigt ris

  • 5 dl vatten

  • 1 tsk salt

  • 2 lökar

  • 2 msk olja

  • 1 kg vitkål

  • 1 förp. (250 g) färdig bondböneprodukt (härkis)

  • 2–3 msk senap

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk oregano

  • mald svartpeppar

  • 3 dl grönsaksbuljong

  • Till garneringen:

  • ströbröd (skorpsmulor)

  • några klickar smör

Tillredning

  1. Koka riset i salt vatten enligt anvisningarna på förpackningen.

  2. Skala och hacka löken och rosta den därefter i olja i en stor panna. Strimla kålen, slå den i pannan och stek den tills den är mjuk.

  3. Rör ner härkiksen och vegetabilierna i riset.

  4. Smaksätt blandningen med sirap, salt, oregano och svartpeppar och slå den i en smord ugnsform. Slå på varm grönsaksbuljong, ströbröd och några klickar smör.

  5. Grädda lådan en dryg timme i mitten av ugnen (+175 celsiusgrader).

Tips! Genom att byta ut en del av vitkålen mot rödkål och/eller kinakål (salladskål) ger du lådan en annan framtoning. Rätten kan med fördel smaksättas med exempelvis ingefära, fetaost och surkål.


Recept Katri Schröder, dryckesförslag Taina Vilkuna, foto Otavamedia/Ari Heinonen

Dryckesförslag
Dryckesförslag

Med härkis-kållådan väljer ölvännen en fruktig och aromrik ale eller en fräsch eller maltig lager.

Nyanserade och strukturerade riesling- eller blandviner från franska Alsace trivs kan med fördel serveras med kål.

Ett lyckat alternativ är också ett mjukt och fruktigt rödvin från Italien eller Kalifornien.