Tillbaka
Recept

Havtorns- och rosmarinkompott

Vegetarisk
Laktosfri

Havtorns- och rosmarinkompott

Vegetarisk
Laktosfri
40 min
6 personer
40 min
6 personer

Spännande havtorn. Varför inte servera läcker vitmögelost med exotisk bärkompott?

Dryckesförslag
Servera gärna mousserande vin eller champagne till brieosten.
Ingredienser
  • 300 g morötter

  • 1 kvist rosmarin

  • 100 g havtornsbär

  • 2,5 dl syltsocker

  • 1 msk rivet apelsinskal (ekologiskt odlad)

  • ca 75 g vitmögelost per person

Tillredning
  1. Skala och tärna morötterna. Lägg tärningarna i en kastrull och slå på vatten (så mycket att tärningarna täcks). Tillsätt rosmarinkvisten. Koka moroten under lock på medelhög värme tills den är mjuk. Slå bort vattnet och avlägsna rosmarinkvisten.

  2. Slå i havtornsbären. Mosa blandningen. Tillsätt syltsockret och koka upp blandningen under omrörning. Låt blandningen sjuda tills den blir tjock (ca 10 min). Slå i det rivna apelsinskalet. Servera med vitmögelost.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko