Havtorns- och rosmarinkompott
Spännande havtorn. Varför inte servera läcker vitmögelost med exotisk bärkompott?
Ett ögonblick…
Spännande havtorn. Varför inte servera läcker vitmögelost med exotisk bärkompott?
300 g morötter
1 kvist rosmarin
100 g havtornsbär
2,5 dl syltsocker
1 msk rivet apelsinskal (ekologiskt odlad)
ca 75 g vitmögelost per person
Skala och tärna morötterna. Lägg tärningarna i en kastrull och slå på vatten (så mycket att tärningarna täcks). Tillsätt rosmarinkvisten. Koka moroten under lock på medelhög värme tills den är mjuk. Slå bort vattnet och avlägsna rosmarinkvisten.
Slå i havtornsbären. Mosa blandningen. Tillsätt syltsockret och koka upp blandningen under omrörning. Låt blandningen sjuda tills den blir tjock (ca 10 min). Slå i det rivna apelsinskalet. Servera med vitmögelost.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko