Helstekt älgfilé

Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en god sås, välsmakande potatis och delikata tillbehör.

Ingredienser

  • 600 g innerfilé av älg


Marinad

  • 1 schalottenlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 3 msk rybsolja

  • 1 dl rödvin


  • några krossade enbär


  • 2 lagerblad

  • 2 msk finfördelad rosmarin

  • 1 tsk salt

  • smör-oljeblandning till stekningen

  • flingsalt och svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Gör marinaden. Skala och skiva löken. Blanda ner oljan, rödvinet, enbären, lagerbladen och rosmarinen. Tillsätt salt och rör om. Lägg köttet i marinaden, vänd det några gånger och låt det ligga kvar i marinaden minst ett dygn. Förvara köttet svalt under marineringen.

  2. Ställ köttet i rumstemperatur minst en timme före tillredningen. Slå på ugnen (+ 125 °C).

  3. Bryn köttet i smör-oljeblandningen i en stekpanna. För in en stektermometer i filéns tjockaste parti.

  4. Ställ in köttet i ugnen och stek det tills termometern visar + 58 °C (medium) eller + 64 °C (genomstekt).

  5. Krydda med salt och peppar. Slå in köttet i foliepapper och låt det vila cirka 10 minuter. Skär köttet i lagom tjocka skivor.