Låt det stekta älgköttet dra i en eftermarinad smaksatt med porter och enbär. Du får god variation på den traditionella steken.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Skaffa en rejäl bit älgfilé i naturens eller affärens skafferi. Servera det läckra köttet med en god sås, välsmakande potatis och delikata tillbehör.
Marinad
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 msk rybsolja
1 dl rödvin
några krossade enbär
2 lagerblad
2 msk finfördelad rosmarin
1 tsk salt
smör-oljeblandning till stekningen
flingsalt och svartpeppar mald i pepparkvarn
Gör marinaden. Skala och skiva löken. Blanda ner oljan, rödvinet, enbären, lagerbladen och rosmarinen. Tillsätt salt och rör om. Lägg köttet i marinaden, vänd det några gånger och låt det ligga kvar i marinaden minst ett dygn. Förvara köttet svalt under marineringen.
Ställ köttet i rumstemperatur minst en timme före tillredningen. Slå på ugnen (+ 125 °C).
Bryn köttet i smör-oljeblandningen i en stekpanna. För in en stektermometer i filéns tjockaste parti.
Ställ in köttet i ugnen och stek det tills termometern visar + 58 °C (medium) eller + 64 °C (genomstekt).
Krydda med salt och peppar. Slå in köttet i foliepapper och låt det vila cirka 10 minuter. Skär köttet i lagom tjocka skivor.