Helstekt filé

Helstekt file är en krona på festbordet.

Ingredienser

  • ca 700 g innerfilé (av biffras)
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Till stekning
  • blandning av smör och matolja
  • några rosmarinkvistar

Tillredning

  1. Värm ugnen till 175 grader. Ta ut filén i rumsvärmen ca 1 timme i förväg.
  2. Bryn köttet i en stekpanna tillsammans med rosmarinen i en blandning av smör och olja. Salta och peppra.
  3. Stick in en stektermometer där köttet är tjockast. Stek filén i ugnen, tills termometern visar på 58 grader. Då är köttet snyggt rosa inuti. Vira in filén i aluminiumfolie och låt den dra i ca 15 minuter. Skär den i skivor.
  4. Bjuda med kall getostsås och röstade svartrötter.
Dryckesförslag
Helstekt filé

Ett mustigt och syltigt rödvin till den som gillar vin från nya värden ett nyanserat och utvecklat för den som uppskattar mera utvecklade aromer, och ett robust och kraftigt till den som steker köttet bara till medium.

Ölet kan vara till exempel en kraftfull och ganska söt stark lager.