Helstekt fisk och ingefärssås med citrongräs

Den ugnsstekta fisken får sällskap av ingefärssås.

Ingredienser

  • 2 hela små sikar, rensade och fjällade
  • salt, grovmalen svartpeppar
  • 2 limefrukter
  • ca 2 dl finhackad koriander
  • ca 4 msk smör eller rybsolja

Ingefärssås
  • 2 vårlökar (och om du önskar
  • 100 g shiitakesvamp)
  • ca 5 cm ingefärsrot
  • 1 röd chili
  • 2 msk rybsolja
  • ca 4 dl fiskbuljong
  • 2 tsk palmsocker
  • 1 msk limesaft
  • majsstärkelse

Tillredning

  1. Torka av fiskarna med hushållspapper. Skär med en vass kniv små tvärskåror i fiskarnas sidor. Salta och peppra fiskarna på insidan.
  2. Fyll fiskarna med limeskivor, koriander och smörklickar. Tag bitar av aluminiumfolie, klart större än fiskarna, och pensla bitarna på insidan med rybsolja. Lägg fiskarna på foliebitarna och vik ihop till två paket. Lägg paketen med fogarna uppåt i en långpanna. Stek ca 20 minuter på mellersta falsen i 200-gradig ugn. När ryggfenan lätt kan lösgöras är fisken färdig.
  3. Gör såsen medan fisken är i ugnen: Skiva vårlöken (och svampen). Lägg skivorna åt sidan för en stund. Skala ingefärsroten och skiva den tunt. Strimla chilin och skär citrongräset i fyra bitar.
  4. Stek ingefäran, chilin och citrongräset några minuter i olja. Tillsätt vårlöken (och svampen). Stek vidare en stund under omrörning. Tillsätt fiskbuljongen, sockret och limesaften. Låt såsen koka upp. Avlägsna vårlöken. Red av såsen med majsstärkelse enligt instruktion­erna på förpackningen. Kontrollera smaken och tillsätt salt, socker eller limesaft enligt behov. Häll såsen över fiskarna.
  5. Servera med kokt ris och ångkokta grönsaker.