Tillbaka
Recept

Iste med hibiskus

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Iste med hibiskus

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
3 hrs
4 personer
3 hrs
4 personer

Hälsosamt och trendigt iste med hibiskus är perfekt för att släcka törsten en het sommardag. Drycken passar också som festbål – blanda till en hel kanna och dekorera med säsongens bär.

Ingredienser

Hibiskuste:

  • 8 dl vatten

  • 3 påsar hibiskuste eller 3–4 matskedar (9 g) löst te


Hibiskus-iste med bär:

  • 8 dl kallt hibiskuste

  • 1/2 - 1 dl citronsaft

  • 1/2 - 1 dl grenadin

  • 1 citron

  • 1 dl säsongens bär

  • färsk mynta

Tillredning

Hibiskus-te:

  1. Koka upp 4 dl vatten och ta kastrullen från spisen.

  2. Tillsätt tepåsar eller löst te, låt stå och dra i 3–5 min.

  3. Ta bort tepåsarna och tillsätt 4 dl kallt vatten. Kyl tills teet är kallt.

Tips: Du kan också låta teet dra i kallt vatten över natten.


Hibiskus-iste med bär:

  1. Häll upp hibiskuste, citronsaft och grenadin i en kanna.

  2. Rör omsorgsfullt och kontrollera smaken. Tillsätt sirap om du vill göra teet sötare och citron om du tycker det ska vara syrligare.

  3. Fyll kannan med is och tillsätt citronskivor och säsongens bär enligt egen smak. Toppa med till exempel myntablad.

Tips: Lägg gärna till fler kryddor i teet, välj fritt efter egen smak. “Jag tycker att blandningen blir allra bäst när du lägger hälften hibiskus och hälften grönt te”, säger Alkos drinkexpert Santeri Saarinen.

Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström