Himmelsk vitchokladsglass med havtorn

Skarpt syrlig havtorn och söt vitchoklad är perfekta parhästar i den här delikatessen som görs utan glassmaskin.

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 1/3 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 150 g vitchoklad
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl (osötad) havtornssaft
  • 2 dl vispgrädde
till servering
  • havtornssylt

Tillredning

  1. Vispa gulorna och sockret till ljust skum. Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i skummet.
  2. Smält vitchokladen i mikrovågsugn eller vattenbad och sammanslå den med det lite svalnade skummet. Tillsätt också yoghurten och havtornssaften.
  3. Vispa grädden till skum och sväng varsamt ner grädd­skummet i smeten.
  4. Häll glassmassan i ett fryståligt kärl och täck med plastfolie. Ställ i frysen för minst 8 timmar. Om du har en glassmaskin kan du alternativt göra glassen med den.
  5. Tina upp glassen i rumsvärme cirka 20 minuter före serveringen. Garnera portionerna med havtornssylt.
Dryckesförslag
Himmelsk vitchokladsglass med havtorn
Ett mousserande muskatvin träffar mitt i prick.

Den som söker överraskningar kan prova ett late harvest –vin från nya världen. Vinet, som också kan ses på bilden, framhäver den särpräglade havtornssmaken.