Himmelska ugnsäpplen

Himmelska ugnsäpplen är värd namnet.

Ingredienser

  • 6 små äpplen
  • 2 dl havreflingor
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 2 msk (muscavado)rörsocker
  • 30 g smör

Till servering
  • 1/2 l vaniljglass

Muscavado-karamellsås (3 dl)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/4 dl (muscavado)rörsocker
  • 100 g smör
  • (1 1/2 msk whisky)

Tillredning

  1. Gör först karamellsåsen. Koka upp grädden. Smält sockret i en annan kastrull på medelvärme. Hetta upp sockret ytterligare 1–2 minuter efter att det har smält helt, så blir smaken starkare. Häll sedan ner grädden i det smälta sockret i en smal sträng, under fortsatt omrörning. Håll blandningen på värmen och rör om hela tiden tills såsen är jämn. Tillsätt avslutningsvis det tärnade smöret (och en skvätt whisky). Låt såsen svalna medan du gör i ordning och bakar äpplena.
  2. Tips: Du kan göra såsen dagen innan. Förvara den i kylskåpet och värm upp den lite före serveringen.
  3. Kapa av kalotten på äpplena för att ha som lock. Gröp ur fröhusen men genomborra inte bottnen.
  4. Nyp ihop havreflingor, kanel, socker och smör till en jämn massa. Fyll äpplena med massan. Lägg tillbaka ”locken”.
  5. Grädda äpplena ca 15 minuter på mellersta falsen i 250-gradig ugn, tills äpplena har mjuknat.
  6. Servera med glass och karamellås.