Lättlagad hollandaisesås

Hollandaisesås är en sås på bland annat äggulor, smör och citron som ofta äts till fiskrätter.

Ingredienser

  • 100 g smör


  • 2 rumstempererade äggulor


  • 1 msk champagnevinäger

  • 2 msk vatten


  • 2 msk citronsaft


  • 0,5 tsk salt


  • vitpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt det stå en stund och häll sedan försiktigt över den klara delen i ett annat kärl (häll bort den grumliga delen).
  2. Slå äggulorna, vinägern och vattnet i en liten kastrull. Värm blandningen långsamt under omrörning tills den är ljus och len. 
  3. Lyft bort kastrullen från spisen. Slå långsamt i det skirade smöret under omrörning. Smaka av med citronsaft, peppar och salt.

Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen