Hortapesto

Tillred pesto av vilda örter: kirskål, maskros och nässla. Servera peston till exempel som fyllning i ugnspotatis.

Ingredienser

  • 5 dl färsk kirskål, smultronblad och maskros eller 5 dl förvällda nässlor

  • 1 dl pinjenötter eller krossad mandel

  • 5 vitlöksklyftor

  • 1 dl kallpressad  jungfru­olja (olivolja)

  • 2 msk rödvinsvinäger eller saft från ekologiskt odlade citroner

  • 0,5 tsk havssalt av hög kvalitet

  • vatten

Tillredning

Mosa ingredienserna med en stavmixer eller i en matberedare. Servera med fullkornspasta eller som fyllning i bakpotatis. Hortapeston lämpar sig också som pålägg på riskaka och rågbröd. Varför inte dryga ut anrättningen med till exempel parmesan eller mozzarella?

Dryckesförslag
Hortapesto

Ekologiska drycker rimmar utmärkt med vildmat. Hortapestons smaker balanseras bäst upp av en frisk sauvignon blanc med toner av vinbär och nässla eller av en örtig och kryddig grüner veltliner. Alkos sortiment omfattar nästan 200 ekologiska viner.

För ölvänner rekommenderas ett fruktigt veteöl med liten humlebeska eller en örtig pils med stor humlebeska.