Höstlig potatis- och rotfruktssallad

Rosmarin är en välbekant följeslagare till ugnsrostade rotfrukter. I detta recept rostas rotfrukterna med en trevlig överraskning, nämligen tallkvistar. Kvistarna ger rätten en angenäm skoglig touch.

Ingredienser

  • 800 g fast potatis

  • 600 g rotfrukter, exempelvis palsternacka, jordärtskocka och svartrot

  • 3 msk olivolja

  • flingsalt 

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 2 tallkvistar

Sås:
  • 2 vitlöksklyftor

  • ca 1,5 dl olivolja

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 dl hackad gräslök eller bladpersilja 

  • flingsalt 

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen:
  • 1 dl rostad mandel med skal

Tillredning

  1. Skölj potatisen omsorgsfullt. Tärna potatisen med skal. Skala rotfrukterna och tärna dem i lika stora bitar som potatisen. Slå potatisen och rot­frukterna i en skål och slå på olja. Tillsätt kryddorna och de sköljda tallkvistarna. Blanda omsorgsfullt. Slå blandningen på en ugnsplåt fodrad med bakplåtspapper.

  2. Rosta blandningen cirka 40 minuter eller tills den är färdig i ugn (+ 225 °C). Rostningstiden beror på rotfrukternas och potatisens tjocklek. Rör om några gånger under rostningen.

  3. Gör såsen. Skala och hacka vitlöken. Blanda vitlök olja, vinäger, örter och kryddor. Rör ner kryddblandningen i potatis- och rotfruktsblandningen.

  4. Rosta mandlarna i torr och het panna under omrörning tills de får färg. Krossa de rostade mandlarna. Toppa potatis- och rotfruktsblandningen med mandelkrosset. Servera salladen varm eller sval.

Tips: Smaksätt gärna med parmesanflarn eller fetaost.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko

Dryckesförslag
Höstlig potatis- och rotfruktssallad

Till den höstliga potatis- och rotfruktssalladen kan man servera IPA med stor humlebeska eller frisk pils. Vinvänner kan välja en nyanserad och strukturerad grüner veltliner vars fyllighet och kryddighet rimmar med salladen.