Höstligt god triffle med mockachoklad

Den här moderniserade versionen av trifle görs på chokladkaka som fuktas med kaffelikör.

Ingredienser

  • 1 burk (ca 400 g) konden­s­erad (sötad) mjölk
  • 1 pkt (ca 300 g) kakmix med chokladsmak (t.ex. Sunnuntai)
  • 3 dl vispbar grädde
  • 2 msk kakaopulver
  • 1 msk socker
  • 1 1/2 dl starkt kaffe (dryck)
  • 1/2 dl lättmjölk
  • 1/2 dl kaffelikör
  • 2 skivade bananer

Till garnering
  • t.ex. chokladkaffebönor och kakaopulver

Tillredning

  1. Placera den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull. Häll så mycket ljummet vatten i kastrullen att burken täcks. Låt koka sakta cirka en och en halv timme. Tillsätt vid behov hett vatten i kastrullen under koket. Låt den kolaliknande massan svalna lite innan du öppnar burken. 
  2. Baka chokladkakan enligt instruktionerna på förpackningen. Grädda kakan i en rektangulär form (ca 16 cm x 24 cm). Låt kakan svalna helt. Skär sedan kakan i ca 2 cm x 2 cm kuber.
  3. Vispa grädden till skum. Smaksätt skummet med kakaopulver och socker.
  4. Blanda en fuktningslag av kaffet, mjölken och likören.
  5. Klä in bottnen på en skål med kakbitar och fukta dem med hälften av lagen. Bred ut hälften av kolan, bananskivorna och kakao-gräddskummet på kakbitarna. Bygg upp en omgång till i samma ordning, så att triflen toppas med ett varv kakaogrädde.
  6. Låt triflen dra sig i kylskåp minst sex timmar, helst över natten. Garnera före serveringen – sikta kakaopulver över anrättningen och beströ ytan med chokladkaffebönor.


Tips:
Du kan servera triflen också i portionsskålar av glas. Då lönar det sig att skära kakbitarna lite mindre beroende på hur stora skålarna är.

Tips: Kolan som kokas av kondenserad mjölk kan ersättas med t.ex. vanilj- eller kolapudding, som du gör snabbt på pulvermix.

Dryckesförslag
Höstligt god triffle med mockachoklad

Till den här triflen passar kaffe och en skvätt kaffelikör. Om triflen fuktas med sherry eller madeira, kan man servera samma vin till desserten.