Höstsquash med fyllning av köttfärsröra

Sommarsquash har många bekantat sig med, men också på hösten är utbudet på ätbar squash stort. I det här receptet ugnsbakas butternut squash med köttfärsröra till en härligt fyllig rätt. Såsen får en extra puff av pinjenötter och gula russin.

Ingredienser

  • ca 1,5 kg små höstsquasher, t.ex. butternut squash, eightball eller oneball
  • ca 3 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

Köttfärsröra
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 spetspaprika
  • 2 msk rybsolja
  • 300 g köttfärs, t.ex. av lamm och biffras
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl köttbuljong
  • 1/2 dl rödvin
  • 1 tsk socker
  • (salt), 1/2 tsk svartpeppar ur kvarn
  • 1/2 tsk chilipulver, eller enligt smak
  • 1/2 dl färska, finklippta örter, t.ex. bladpersilja
  • 1 dl gula russin
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 dl flagad parmesan

Tillredning

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skölj av squashen och klyv dem. Avlägsna frön och trådar. Gjut olja och vinäger på snittytorna. Salta och peppra. Baka i ugnen tills fruktköttet är mjukt (ca 15–35 minuter beroende på storleken).
  2. Gör såsen. Skala och finhacka löken. Tärna paprikan. Fräs lökhacket några minuter i olja. Tillsätt köttfärsen och stek tills köttet är genomstekt. Tillsätt tomatpurén och paprikan. Stek ytterligare några minuter under omvändning.
  3. Tillsätt köttbuljongen, vinet och kryddorna. Låt småputtra ca 10 minuter på svag värme. Rör ner örterna, russinen och pinjenötterna samt drygt hälften av parmesanosten.
  4. Skeda röran i urgröpningarna i squasherna. Strö resten av parmesanflagorna på ytan. Ställ i ugnen för så länge att osten smälter och tar lite färg.
Dryckesförslag
Höstsquash med fyllning av köttfärsröra
Ett medelfylligt chianti-rödvin är ett klassiskt val till vår squashrätt. Ytterligare alternativ hittar du i smaktypen Bärigt & friskt.

Den som föredrar öl kan välja en gyllenbrun, fruktig ale.