Hummus

Hummus på kikärter lämpar sig för många olika mezedukningar. Den läckra och mättande pastan, som brukar serveras med bröd, passar bra ihop med sallader och oliver.

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 burk (400 g) kokta kikärter

  • 3 msk citronsaft

  • 1 msk tahinia

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 dryg dl olivolja

  • salt, mald svartpeppar, en nypa paprikapulver

  • 1 msk finskuren färsk bladpersilja

Till serveringen

  • olivolja, rostade pinjenötter och pitabröd

Tillredning

  1. Skala och finfördela vitlöken. Skölj kik­ärterna. Slå kikärterna, vitlöken, citronsaften, honungen och tahinin i en skål.

  2. Mixa blandningen till en grov pasta med en stavmixer. Slå i olivoljan, kryddorna och persiljan.

  3. Lägg hummusen i en serveringsskål. Gör en grop mitt i hummusen och fyll den med olivolja. Toppa med pinjenötter. Servera med pitabröd. Hummusen håller cirka tre dagar i kylskåp (i plastfolie).

Dryckesförslag
Hummus

Till en mezemåltid kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland.

Andra alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.