Tillbaka
Recept

Hummus

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Hummus

Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
10 min
4 personer
10 min
4 personer

Hummus på kikärter lämpar sig för många olika mezedukningar. Den läckra och mättande pastan, som brukar serveras med bröd, passar bra ihop med sallader och oliver.

Dryckesförslag

Till en mezemåltid kan man med fördel servera ett nyansrikt och strukturerat sauvignon blanc -vin från Chile eller Nya Zeeland.

Andra alternativ är ett syrligt assyrtikovin från Santorini eller ett torrt strukturerat rosévin från Frankrike eller Italien.

Ölvänner kan välja ett veteöl med citrusaromer.

Ingredienser
  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 burk (400 g) kokta kikärter

  • 3 msk citronsaft

  • 1 msk tahinia

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 dryg dl olivolja

  • salt, mald svartpeppar, en nypa paprikapulver

  • 1 msk finskuren färsk bladpersilja

Till serveringen

  • olivolja, rostade pinjenötter och pitabröd

Tillredning
  1. Skala och finfördela vitlöken. Skölj kik­ärterna. Slå kikärterna, vitlöken, citronsaften, honungen och tahinin i en skål.

  2. Mixa blandningen till en grov pasta med en stavmixer. Slå i olivoljan, kryddorna och persiljan.

  3. Lägg hummusen i en serveringsskål. Gör en grop mitt i hummusen och fyll den med olivolja. Toppa med pinjenötter. Servera med pitabröd. Hummusen håller cirka tre dagar i kylskåp (i plastfolie).