Tillbaka
Recept

Ibérico–fikonsallad

Ibérico–fikonsallad

20 min
4 personer
20 min
4 personer
Läcker sallad med lufttorkad skinka.
Dryckesförslag
En bra följeslagare till salladen är ett rödvin från Rioja, t.ex. på druvan Tempranillo.

I Alkos system för smaktyper lönar det sig att rikta in sig på viner med orange märkning på hylletiketten, vilket står för Nyanserat & Utvecklat.
Ingredienser
  • 4 fikon
  • 200 g manchegoost
  • 4 msk rostade hela mandlar med skal
  • 1 l blandad sallad, t.ex. rucola, vårklynne och rödsallad
  • 16 skivor lufttorkad skinka

Sås
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk (sherry)vinäger
  • (fingersalt), svartpeppar ur kvarn

Till servering
  • lantbröd
Tillredning
  1. Gör salladssåsen genom att blanda oljan och vinägern. Krydda med helt lite svartpeppar och, om du önskar, med lite fingersalt. Om du gillar sötaktiga salladssåser kan du tillsätta lite socker, det räcker med 1/2 tsk. Ställ såsen åt sidan.
  2. Spola av och torka fikonen. Skär dem i fyra klyftor. Skär bort skalet på osten. Skär osten i snygga bitar eller flaga den med en skalkniv. Grovhacka den rostade mandeln.
  3. Skölj och torka salladen. Lägg den i en serveringsskål. Ringla såsen över salladen och rör om väl.
  4. Lägg fikonen och osten på salladsbladen. Vik skinkbitarna till vackra vågor eller rullar. Lägg dem på salladsbädden. Toppa med de rostade mandlarna. Servera med lantbröd.


Tips

Variera genom att knapersteka skinkskivorna i en het, torr stekpanna. Det framhäver sältan, så lämna bort saltet ur salladssåsen.